NATO: Rusia continuă să folosească „amenințări hibride” precum propaganda și dezinformarea

  • 14 Mai 2018 14:19
NATO: Rusia continuă să folosească „amenințări hibride” precum propaganda și dezinformarea

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord speră să organizeze în curând o altă reuniune a Consiliului NATO-Rusia, agenda discuțiilor urmând să includă pentru prima dată creșterea folosirii de către Moscova a ''amenințărilor hibride'' precum propaganda și dezinformarea, a declarat luni Arndt Freytag von Loringhoven, adjunctul secretarului general al NATO pentru informații și securitate, relatează Reuters.

Oficialul NATO a declarat în cadrul unei conferințe la Berlin că Rusia și-a intensificat folosirea acestor instrumente pentru a compensa eventuala sa slăbiciune în plan militar, potrivit Agerpres

''NATO nu vrea un război rece. Vrea o relație constructivă cu Rusia, însă nu poate lăsa fără răspuns diferitele atacuri hibride ale Moscovei asupra democrațiilor și altor țări'', a mai spus el.

În luna ianuarie, Comisia Europeană a acuzat Rusia că ''orchestrează'' o campanie de dezinformare pro-Kremlin în țările Uniunii Europene și a constatat că aceasta ''din păcate (...) poate fi extrem de eficientă''.

''Nu există nicio îndoială că această campanie de dezinformare pro-Kremlin este o strategie orchestrată, care furnizează aceleași articole de dezinformare în cât mai multe limbi posibil, prin cât mai multe canale, cât mai des posibil'', a declarat atunci comisarul european pentru securitate, Julian King, în fața eurodeputaților la Strasbourg.

În decursul a doi ani, unitatea de luptă a executivului european împotriva dezinformării în estul Europei ''a strâns peste 3.500 de exemple de dezinformare pro-Kremlin, care contrazic faptele altfel accesibile publicului, și care se repetă în mai multe limbi, cu diferite ocazii'', a spus el.

Până în prezent, preocupările proveneau în principal din țări din estul Europei. Însă, după dezvăluirile privind campania electorală din SUA din 2016, în care Rusia este acuzată că a vrut să influențeze alegerile în favoarea lui Donald Trump, și după incidentele din Germania și cele din timpul alegerilor prezidențiale din Franța, această problemă a devenit un motiv de îngrijorare pentru toate țările UE. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
14,96
Cer acoperit de nori
Umiditate:74 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău