NATO | Rusia a desfășurat rachete de croazieră terestre, încălcând un tratat de dezarmare nucleară

  • 09 Martie 2017 11:14
NATO | Rusia a desfășurat rachete de croazieră terestre, încălcând un tratat de dezarmare nucleară

Rusia a desfășurat rachete de croazieră terestre, încălcând „spiritul și obiectivul” unui tratat de dezarmare din 1987, ceea ce reprezintă o amenințare la adresa NATO, a confirmat oficial informații apărute anterior în presă vicepreședintele Statului Major Interarme american, generalul Paul Selva (foto), citat de News.ro.

„Dispozitivul prezintă în sine un risc pentru majoritatea infrastructurii noastre din Europa și credem că rușii l-au desfășurat în mod deliberat pentru a constitui o amenințare la adresa NATO și a infrastructurii (militare - n.r.) situate în zona de responsabilitate a NATO”, a spus Selva în cursul unei audieri în Camera Reprezentanților.

Surse din armata SUA au declarat din luna februarie pentru presă că Moscova a desfășurat un nou tip de rachetă de croazieră cu rază medie de acțiune, în pofida plângerilor oficialilor americani că încalcă Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare (INF), care le interzice Statelor Unite și Rusiei să desfășoare astfel de rachete la sol.

Rusia ar avea în prezent două batalioane de astfel de rachete, dintre care unul se află la poligonul Kapustin Yar, din sud-estul țării, iar celălalt la o bază operațională din altă regiune, au declarat oficiali americani citați sub acoperirea anonimatului de New York Times.

Departamentul american de Stat a conchis într-un raport din 2014 că “Federația Rusă își încalcă obligațiile în baza Tratatului INF, de a nu deține, produce sau testa în zbor o rachetă de croazieră terestră cu o rază de acțiune cuprinsă între 500 și 5.500 de kilometri sau să dețină sau producă lansatoare pentru astfel de rachete”.

După acuzații, Moscova a acuzat Washingtonul că desfășoară „diplomație la megafon” și a negat informații că ar fi încălcat acordul care a contribuit la încheierea Războiului Rece dintre cele două țări.

Mai mult, Moscova susține că Statele Unite au încălcat INF prin desfășurarea de elemente ale scutului antirachetă în România.

Sursa: News.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
12,74
Cer acoperit de nori
Umiditate:86 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău