NATO reacționează la anunțul SUA de repoziționare a forțelor militare din Germania în alte țări aliate din Europa

  • 30 Iulie 2020 10:06
NATO reacționează la anunțul SUA de repoziționare a forțelor militare din Germania în alte țări aliate din Europa

Anunțul secretarului american al Apărării privind prezența forțelor militare ale SUA în Europa subliniază angajamentul continuu al Statelor Unite față de NATO și față de securitatea europeană, a declarat miercuri secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Pacea și securitatea în Europa este importantă pentru prosperitatea și securitatea Americii de Nord și având în vedere că avem de-a face cu o lume tot mai imprevizibilă, suntem mai puternici și mai în siguranță atunci când suntem uniți. SUA s-au consultat îndeaproape cu toți aliații NATO înaintea anunțului de astăzi“, a spus Stoltenberg, într-o declarație de presă remisă CaleaEuropeană.ro.

Statele Unite vor retrage aproximativ 11.900 de militari americani staționați în Germania, reducând contingentul la aproximativ 24.000, iar o mare parte dintre aceștia vor fi relocați în regiunea Mării Negre, în Polonia, în țările baltice, în Belgia și Italia, a anunțat miercuri secretarul american al Apărării, Mark Esper. Dintre aceștia, aproape 5.600 de militari vor fi repoziționați în alte țări NATO și aproape 6.400 se vor întoarce în Statele Unite pentru a se pregăti pentru desfășurări rotaționale.

Deși nu a nominalizat România, secretarul american al Apărării a mai spus că o escadrilă de avioane de luptă vor fi repoziționate în Italia, mutându-le mai aproape de regiunea Mării Negre pentru ca SUA să fie mai capabile să desfășoare “o forță dinamică și deplasări rotaționale către flancul sud-estic al NATO”. O altă decizie crucială vizează faptul că principalele comandamente ale SUA din Germania vor fi relocate: Comandamentul SUA pentru Europa (EUCOM) va fi mutat în Belgia, iar Comandamentul SUA pentru Africa va fi mutat în altă parte, însă o decizie privind viitoarea țară gazdă nu a fost luată.

Mark Esper a subliniat că repoziționarea forțelor are la bază principii precum consolidarea descurajării Rusiei, consolidarea NATO, reasigurarea aliaților, și îmbunătățirea flexibilității strategice a SUA și a flexibilității operaționale a Comandamentului SUA pentru Europa.

Potrivit comunicatului Pentagonului, acest plan presupune “amplasarea unor forțe rotaționale în regiunea Mării Negre în flancul sud-estic al NATO”. Deși nu se referă explicit la o țară aliată anume, statele NATO din zona sudică a flancului estic sunt România și Bulgaria.

Cei aproape 4.500 de membri ai Regimentului 2 Cavalerie se vor întoarce în Statele Unite, deoarece alte unități Stryker încep rotații continue mai departe spre est, în regiunea Mării Negre, pentru a îmbunătăți descurajarea de-a lungul flancului sud-estic al NATO“, a spus Esper.

Secretarul american al Apărării a mai spus că o escadrilă de avioane de luptă vor fi repoziționate în Italia, mutându-le mai aproape de regiunea Mării Negre pentru ca SUA să fie mai capabile să desfășoare “o forță dinamică și deplasări rotaționale către flancul sud-estic al NATO”.

 

 
Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
19,4
Nori împrăștiați
Umiditate:72 %
Vint:5,66 m/s
Fri
11
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău