NATO răspunde celor mai importante cinci mituri ale Rusiei despre COVID-19 și Alianța Nord Atlantică

  • 10 Aprilie 2020 13:35
NATO răspunde celor mai importante cinci mituri ale Rusiei despre COVID-19 și Alianța Nord Atlantică

În lupta comună a țărilor NATO împotriva pandemiei de COVID-19, faptele și informațiile din surse sigure sunt mai importante ca oricând, în contextul în care, încă de la începutul crizei, oficialități ruse au lansat acuzații false despre rolul Alianței Nord-Atlantice în combaterea coronavirusului, se menționează într-un comunicat postat joi pe site-ul NATO.

Redăm integral comunicatul NATO:

Mitul 1: COVID-19 va duce la destrămarea NATO

Fapte: De mai bine de 70 de ani, NATO a asigurat securitatea țărilor și popoarelor noastre, adaptându-se permanent noilor provocări. NATO a fost creată pentru a face față crizelor și acționăm pentru a ne asigura că această criză sanitară nu va deveni una de securitate. La fel ca în cadrul societăților noastre, unele cadre ale personalului civil și militar al NATO au fost testate pozitiv pentru COVID-19, dar principala muncă politică și militară a NATO continuă.

Capacitatea noastră de a efectua operațiuni nu a fost compromisă. Forțele noastre rămân pregătite și activitățile noastre cruciale continuă, inclusiv în unitățile de luptă multinaționale în estul Alianței, desfășurările maritime și misiunile noastre din Afganistan până în Kosovo. NATO continuă să furnizeze descurajare și apărare credibile și eficiente, susținând totodată eforturile naționale și internaționale pentru a face față pandemiei. Aliații NATO continuă să se susțină reciproc în răspunsul la COVID-19 și să rămână solidari.

Mitul 2: NATO nu este capabilă să-și susțină aliații împotriva COVID-19

Fapte: NATO își îndeplinește rolul în susținerea aliaților în lupta împotriva COVID-19. Aceasta cuprinde facilitarea transportului aerian de materiale și echipamente medicale cruciale, coordonarea cererilor de asistență cu ofertele aliaților și partenerilor și oferirea de răspunsuri noi, adaptate la situație.

Numeroși aliați - între care Republica Cehă, Italia, Luxemburg, Olanda, Macedonia de Nord, România, Slovacia și Spania - au beneficiat de acest sprijin. La cererea aliaților, comandantul suprem al forțelor aliate în Europa, generalul Tod D. Wolters, coordonează în prezent sprijinul militar necesar luptei împotriva crizei, recurgând la trasee rapide în spațiul aerian european pentru zborurile militare care transportă materiale medicale.

Pe ansamblul Alianței, forțele militare profesioniste și bine antrenate joacă un rol vital în sprijinirea răspunsurilor civile naționale. Aceasta cuprinde logistică și planificare, spitale de campanie, transportul pacienților, dezinfectarea spațiilor publice și puncte de trecere a frontierei. În timp ce ne susținem aliații, NATO continuă să-și exercită misiunea sa de bază: asigurarea securității și apărării pentru aproape un miliard de persoane.

Mitul 3: COVID-19 este o armă creată de NATO

Fapte: NATO este o alianță defensivă și servește pentru protejarea a aproape un miliard de cetățeni. COVID-10 este o zoonoză (boală infecțioasă transmisibilă de la animalele vertebrate la om și invers - n.r.). După cum a confirmat Organizația Mondială a Sănătății (OMS), toate probele disponibile sugerează că SAR SCoV-2, coronavirusul care provoacă COVID-19, are origine naturală la animale și nu este un virus fabricat. Așa cum OMS arată clar, acest nou virus și această maladie erau necunoscute înainte de izbucnirea epidemiei la Wuhan, în China, în decembrie 2019. O analiză recenta a secvenței genomului de SARS-CoV-2 nu a găsit nicio dovadă că virusul a fost produs într-un laborator sau că a fost manipulat în vreun fel.

Mitul 4: Exercițiile NATO au propagat COVID-19

Fapte: De la începutul epidemiei, NATO a implementat măsuri robuste pentru a limita răspândirea virusului și a redus la minimum riscurile pentru personalul și comunitățile pe care le servește. Așa cum am comunicat public, unele exerciții ale NATO și ale aliaților au fost modificate sau anulate. Acestea sunt precauții rezonabile, deoarece securitatea personalului nostru reprezintă o prioritate absolută. Personalul medical al NATO rămâne vigilent. Acesta supraveghează orice impact potențial pentru trupele NATO desfășurate în cursul operațiunilor. NATO continuă să evalueze situația și să ia toate măsurile necesare pentru a atenua propagarea virusului.

Mitul 5: NATO încurajează cheltuielile militare în detrimentul celor pentru sănătate

Fapte: Miniștrii de externe ai NATO și secretarul general al Alianței și-au exprimat compasiunea și solidaritatea cu toți cei afectați de COVID-19, cu angajații din sănătate și alte cadre aflate în prima linie a combaterii COVID-19, și cu toți cei care se confruntă cu incertitudine financiară sau greutăți. În țările democratice, elaborarea bugetului de stat este un proces politic complex care reflectă nevoile sociale, precum și prioritățile politice naționale.

Pe timp de criză, trupele aliate pot juca un rol public vital. După cum se poate vedea, forțele armate aliate sunt o parte crucială a ripostelor naționale față de COVID-19, ele ajută la susținerea eforturilor civile în materie de logistică și planificare, spitale de campanie, transportul pacienților, dezinfecția spațiilor publice și punctele de trecere a frontierelor. Sănătatea și securitatea lor sunt de asemenea esențiale pentru menținerea capacității NATO de a descuraja amenințările și de a ne apăra națiunile. Este important să continuăm să investim în forțele noastre armate, nu în detrimentul sănătății publice, ci pentru a asigura securitatea popoarelor și națiunilor noastre. AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
14,4
Cer acoperit de nori
Umiditate:70 %
Vint:5,66 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău