NATO răspunde amenințării Rusiei și anunță cele trei Planuri Militare Regionale. România, parte din Planul Regional ”Sud-Est”

  • 04 Iulie 2023 18:43
NATO răspunde amenințării Rusiei și anunță cele trei Planuri Militare Regionale. România, parte din Planul Regional ”Sud-Est”

Într-un briefing de presă, președintle Comitetului Militar al NATO, Rob Bauer, a făcut o scurtă prezentare a deciziilor care urmează a fi luate la Summitul de la Vilnius.

Potrivit Defense Romania, amiralul Bauer a trecut în revistă principalele inițiative ale Alianței, care merg în direcția consolidării posturii NATO de descurajare și apărare împotriva a celor două amenințări identificate - Rusia și grupările teroriste:

  • noua strategie militară a NATO din 2019;
  • implementarea, în 2020, a „Conceptului de descurajare și apărare a zonei euro-atlantice” - DDA (Deter and Defend);
  • implementarea, în 2021, a conceptului  Warfighting Capstone (NWCC) - care se referă, de asemenea, la descurajare și apărare împotriva acestor două amenințări (Rusia și grupările teroriste).

Rob Bauer a declarat că cele trei planuri regionale care vor fi aprobate acum la Vilnius:

  1. ​​Planul Regional ”Nord” și spațiul Atlantic, care va fi condus de Joint Force Command Norfolk, aflat în Statele Unite.
  2. Planul Regional ”Central,, care este comandat de la Brunssum în Țările de Jos, care este practic Marea Baltică până în Alpi.
  3. Planul Regional ”Sud-Est” comandat de la Napoli, și care privește Marea Mediterană și Marea Neagră. 

Potrivit oficialului, planurile detaliază ce trebuie făcut și care sunt necesitățile în toate domeniile - spațial, cibernetic, terestru, maritim și aerian - pentru a putea răspunde eficient amenințărilor Rusiei și grupărilor teroriste.

”După Vilnius începe munca adevărată, pentru că la Vilnius vom fi de acord, liderii vor fi de acord cu acele planuri la structura forțelor la aranjamentele de comandă și control. Apoi trebuie să mergem și să ne facem munca pentru a ajunge la un număr mai mare de forțe cu (un nivel) de pregătire mai ridicat

Nu se face peste noapte. Este vorba despre recrutarea mai multor oameni, antrenament, este vorba despre exerciții. Este vorba despre construirea stocurilor, din nou, este vorba despre construirea de formațiuni, cumpărarea de echipamente, vorbim din nou și despre capacitatea de producție”, a explicat Rob Bauer.

 

Evident, Planul Regional Sud-Est este de interes crucial pentru România. Potrivit acestei structuri, țara noastră va trebui să aprofundeze cooperarea regională cu statele din zona Mării Negre, o adevărată provocare pentru București, date fiind rezultatele relativ modeste obținute până în prezent. 

Spre deosebire de zona Mării Baltice, unde ”cu cinci submarine putem închide Marea Baltică”, așa cum explica, pentru Reuters, comandantul primei flotile de submarine a Suediei, în zona Mării Negre lucrurile sunt mult mai complicate.

Așa cum remarca și gen. Hodges, ”Turcia nu are încredere în Vest, Bulgaria nu are capabilități, iar România se teme să acționeze singură”.

La nivel diplomatic, cooperarea statelor din zona Mării Negre este deficitară, fiecare stat din regiune având agenda sa proprie, mai spune generalul american. ”România și Bulgaria cooperează insuficient, Turcia vrea să aibă inițiativa în Marea Neagră și nu face pași în direcția cooperării, iar Georgia merge în direcția greșită (...) ”, declara Ben Hodges.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
14,4
Cer senin
Umiditate:68 %
Vint:1,03 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
19
Wed
10
Arhivă Radio Chișinău