NATO rămâne în Afganistan și după retragerea militarilor SUA

  • 19 Noiembrie 2020 12:11
NATO rămâne în Afganistan și după retragerea militarilor SUA

NATO își menține angajamentul față de misiunea în Afganistan, în ciuda anunțului SUA referitor la retragerea din regiune a 2.500 de militari înainte de jumătatea lui ianuarie 2021, a anunțat purtătoarea de cuvânt a Alianței, Oana Lungescu, informează Agerpres.

„NATO își va continua misiunea de instruire, consiliere și asistență pentru forțele de securitate afgane. Ne menținem de asemenea angajamentul de finanțare a acestora până în 2024” a afirmat Lungescu.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg a avertizat deja despre retragerea militară prematură și a spus că Afganistanul ar putea redeveni o platformă pentru teroriștii internaționali care atacă țări occidentale.

Secretarul american interimar al apărării, Christopher Miller, a anunțat marți că din Irak și Afganistan vor fi retrași câte 2.500 de soldați.

În prezent, Statele Unite au circa 4.500 de militari în Afganistan și 3.000 în Irak.

Președintele Donald Trump a promis încetarea implicării SUA în așa-numitele „războaie fără sfârșit”. Forțele americane sunt prezente în Afganistan din 2001, când au invadat țara în urma atacurilor de la 11 septembrie.

NATO și-a asumat conducerea eforturilor internaționale de securitate în Afganistan din 2003.

Anul acesta, Washingtonul a ajuns la un acord cu talibanii privind retragerea cu anumite condiții a militarilor americani în 2021, după 19 ani de război.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:57 %
Vint:7,2 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău