NATO | Prezența militară rusă în R.Moldova și Georgia - încercări rusești de a influența alegeri și instituții democratice

  • 16 Martie 2018 15:09
NATO | Prezența militară rusă în R.Moldova și Georgia - încercări rusești de a influența alegeri și instituții democratice

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că prezența militară rusă în R.Moldova și Georgia împotriva voinței acestor țări sunt încerări ale Rusiei de a influența alegeri și instituții democratice.

Rusia a fost prima menționată în lista de amenințări la adresa NATO prezentată astăzi de secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, în cadrul raportului pe anul trecut al organizației. Jens Stoltenberg s-a referit și la atacul cu un agent neurotoxic de tip militar din Marea Britanie pentru care Londra a acuzat Rusia.

Secretarul general al NATO a explicat că este prima utilizare de tip ofensiv a unei asemenea substanțe pe teritoriul Alianței de la înființarea organizației. Jens Stoltenberg a adăugat că este convins că Marea Britanie trebuie și va raspunde Rusiei pe măsură la acest atac, iar aliații și-au manifestat solidaritatea.

Jens Stoltenberg a precizat că Rusia are de câțiva ani un comportament nechibzuit și riscant și a dat și exemple.

Anexarea ilegală a Crimeii, sprijinul rusesc militar pentru separatiști în estul Ucrainei, prezența militară rusă în Republica Moldova și Georgia împotriva voinței acestor țări, interferența rusă în Muntenegru și alte țări din Balcanii de Vest, încercări rusești de a influența alegeri și instituții democratice și creșterea militară a Rusiei din nordul Europei până în Orientul Mijlociu. De zece ani, Rusia își tot modernizează forțele armate și investește considerabil și dezvoltă noi arme, inclusiv cu capacități nucleare. În plus, Rusia a integrat ostilitățile nucleare și convenționale în doctrina sa militară și în exercițiile sale militare”, a declarat secretarul general al NATO.

Sursa: RAA

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
19,4
Câțiva nori
Umiditate:32 %
Vint:4,12 m/s
Fri
14
Sat
11
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău