NATO | Planul lui Putin privind o eventuală misiune de pace în Ucraina poate fi o capcană
-
08 Martie 2018 15:43
Desfășurarea unei misiuni de menținere a păcii în Donbas ar constitui un mecanism pentru punerea în aplicare a acordurilor de pace semnate la Minsk, consideră fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen.
Până acum, însă, nu există niciun demers în aces sens, potrivit lui Rasmussen, care crede că această lipsă de progres este cauzată tocmai de absența unui mecanism care să impună implementarea acordurilor de la Minsk. Anders Fogh Rasmussen a mai menționat că este nerealist pentru Ucraina să organizeze alegeri în Donbas atât timp cât, în regiunea respectivă, oamenii continuă să moară.
Potrivit fostului secretar general al NATO, este necesar să înceteze vărsarea de sânge, să fie instaurată pacea în regiune, înainte de a avansa în privința punerii în aplicare a acordurilor de la Minsk. Rasmussen pledează pentru o forță puternice de menținere a păcii în Donbas, care să aibă, printre altele, mandatul de a controla granița de stat dintre Ucraina și Rusia, astfel încât să împiedice echipamentele militare și militarii din Rusia să treacă frontiera în Ucraina. Fostul șef al NATO mai consideră că planul președintelui rus, Vladimir Putin, referitor la o eventuală misiune de pace ONU în Donbas, este, probabil, o capcană, deoarece propunerea lui Putin implică un număr mic de unități de menținere a păcii, căruia îi va fi permis să rămână doar pe linia de contact dintre „Ucraina liberă și partea ocupată a teritoriului său", în scopul de a proteja observatorii OSCE.
Întrebat cum califică reacția pe care a avut-o comunitatea internațională atunci când Rusia a anexat Crimeea, Rasmussen a declarat că „a reacționat cum a putut și cum a trebuit". „Printre altele, a inițiat sancțiuni, care s-au consolidat treptat. Cred că aceste sancțiuni dăunează Rusiei, au crescut prețul acestei acțiuni ilegale - anexarea Crimeii" - a remarcat Rasmussen.
Mai mult decât atât, a subliniat fostul șef al NATO, Alianța a decis să-și consolideze capacitatea generală de apărare. „Se poate spune că președintele Putin a contribuit la creșterea investițiilor în apărare în cadrul întregului bloc NATO", a remarcat Rasmussen.
Sursa: Rador