NATO nu a luat o ''decizie finală'' privind retragerea forțelor din Afganistan (Stoltenberg)

  • 18 Februarie 2021 19:40
NATO nu a luat o ''decizie finală'' privind retragerea forțelor din Afganistan (Stoltenberg)

NATO nu a luat nicio "decizie finală" privind retragerea forțelor sale armate din Afganistan până la 1 mai, a declarat joi secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, relatează Reuters, AFP și dpa.

După două decenii de intervenție militară occidentală și sute de miliarde de dolari cheltuite, țările NATO ezită să se angajeze la respectarea termenului de retragere de 1 mai și să riște să submineze progresele spre democrație, în condițiile în care procesul de pace bate pasul pe loc.

"Nu am luat o decizie finală asupra viitorului prezenței noastre. Dar pe măsură ce termenul de 1 mai se apropie, aliații din cadrul NATO vor continua să se consulte îndeaproape și să se coordoneze în următoarele săptămâni", a declarat el la finalul unei videoconferințe a miniștrilor apărării din țările NATO.

În termenii acordului semnat în februarie 2020 de SUA și de talibani, contingentele statelor angajate în Afganistan ar trebui să părăsească țara până la 1 mai 2021.

Islamiștii radicali trebuie să negocieze cu bună credință, să reducă nivelul vărsării de sânge și să-și respecte angajamentele de a pune capăt cooperării cu teroriștii internaționali, a îndemnat Stoltenberg.

Ministrul apărării din Germania, Annegret Kramp-Karrenbauer, a declarat miercuri că talibanii trebuie să facă mai mult pentru a respecta termenii acordului lor de pace cu SUA din 2020 pentru ca retragerea trupelor străine să poată avea loc.

Atacurile în Afganistan, printre care și un atentat cu bombă care a provocat moartea adjunctului guvernatorului din capitala Kabul în decembrie, i-au făcut pe membri ai Congresului SUA și ai unor ONG-uri care militează pentru respectarea drepturilor omului să ceară amânarea acestei retrageri, convenită când Donald Trump era președinte al SUA.

"Ne-am confruntat cu multe dileme și nu există opțiuni ușoare", le-a mai spus Stoltenberg jurnaliștilor.

"Dacă rămânem dincolo de 1 mai, riscăm mai multă violență, mai multe atacuri împotriva propriilor noastre trupe... Dar dacă plecăm, atunci riscăm de asemenea ca progresele pe care le-am realizat să fie pierdute", a mai afirmat el.

Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, a promis să se consulte cu aliații și partenerii asupra căii de urmat, a adăugat Stoltenberg.

Sursa: AGERPRES

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
13,29
Cer acoperit de nori
Umiditate:80 %
Vint:4,63 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău