NATO marchează 60 de ani de Poliție Aeriană în Europa

  • 01 Iulie 2021 19:17
NATO marchează 60 de ani de Poliție Aeriană în Europa

Data de 1 iulie marchează a 60-a aniversare a activității Alianței pentru menținerea cerului și teritoriile europene în siguranță. De la 1 iulie 1961, aliații lucrează împreună și își integrează planurile și activele pentru a oferi apărare aeriană coordonată, interconectată și colectivă. Această misiune de durată a NATO continuă astăzi și va evolua pentru a face față provocărilor de securitate viitoare, se precizează în comunicatul emis de Biroul de presă al Comandamentului Aerian Aliat, citat de Defenseromania.ro.

"Timp de șase decenii, Poliția Aeriană a fost o modalitate importantă pentru NATO de a ne menține cetățenii în siguranță. În toată Europa, avioanele de vânătoare ale NATO sunt permanent de serviciu pentru a proteja spațiul aerian al Aliaților noștri. Acesta este un exemplu clar de solidaritate a Alianței în acțiune, demonstrând că NATO are capacitățile și hotărârea de a proteja toți aliații", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, la sediul NATO de la Bruxelles, notează sursa citată.

"Piloții și echipajele aeriene fac o treabă importantă și vreau să le mulțumesc pentru dăruire și profesionalism. Toți aliații le datorează un nivel profund de recunoștință. NATO rămâne vigilentă. Și așa cum s-a convenit la recentul nostru summit, vom accelera inovarea și continuăm să investim în noi tehnologii, pentru a ne accentua avantajul tehnologic într-o lume mai competitivă", a adăugat acesta.

De asemenea, comandantul Comandamentului Aerian Aliat, generalul american Jeff Harrigian, a subliniat că, "într-un mediu de securitate dinamic și provocator, personalul din serviciul de luptă Poliție Aeriană al NATO rămâne vigilent și gata să răspundă ca o echipă agilă, multinațională".

Comandamentul din Ramstein (Germania), condus de generalul Harrigian, coordonează un sistem integrat și complex care implică centre de comandă și control aerian, radare de supraveghere aeriană și - cel mai vizibil - avioane de luptă aflate constant în regim “gata de luptă” pe teritoriul european al NATO, pregătite să protejeze aliații.

”În calitate de pilot de aviație, sunt mândru să stau alături de bărbații și femeile din toate cele 30 de națiuni aliate care continuă să contribuie la misiunea NATO de Poliție Aeriană. Vă mulțumesc!”, a spus generalul Harrigian recunoscând meritele celor care au fost în spatele poveștii de succes a NATO timp de șase decenii.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
15,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:58 %
Vint:5,14 m/s
Wed
14
Thu
16
Fri
12
Sat
13
Sun
15
Arhivă Radio Chișinău