NATO își va întări prezența în jurul Suediei și în Marea Baltică, dacă Stockholm solicită aderarea (Stoltenberg)

  • 05 Mai 2022 18:53
NATO își va întări prezența în jurul Suediei și în Marea Baltică, dacă Stockholm solicită aderarea (Stoltenberg)

NATO își va întări prezența în jurul granițelor Suediei și în Marea Baltică în timpul procesării unei potențiale cereri de aderare la alianța militară a țării nordice, a declarat joi pe postul public SVT secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, transmite Reuters, potrivit Agerpres.

"Sunt convins că vom găsi soluții pentru securitatea de care va avea nevoie Suedia în perioada de tranziție", a spus Stoltenberg. "Din momentul potențial în care Suedia va cere aderarea și NATO va spune că dorește ca Suedia să i se alăture, NATO va avea obligația fermă de a putea garanta securitatea Suediei", a declarat el.

Acest lucru va include și o prezență sporită în jurul Suediei și în Marea Baltică, a precizat Stoltenberg.

NATO are în prezent 30 de state membre, dintre care 21 fac parte și din Uniunea Europeană. Țările membre ale UE care nu au aderat la Alianța Nord-Atlantică sunt Austria, Cipru, Finlanda, Irlanda, Malta și Suedia.

Suedia, la fel ca vecina sa Finlanda, sunt asociate la Alianța Nord-Atlantică de la jumătatea anilor '90 prin intermediului programului ''Parteneriat pentru Pace'', iar după declanșarea invaziei ruse asupra Ucrainei Stockholm și Helsinki se apropie de o candidatură, posibil comună, pentru a se apăra mai bine de vecinul lor rus.

O unanimitate se conturează pentru a primi Finlanda și Suedia în rândurile NATO, potrivit alianței militare, însă procesul de ratificare implică undă verde din partea parlamentelor tuturor celor 30 de țări membre și ar putea dura circa un an.

Doar membrii NATO beneficiază oficial de protecție în baza articolului 5, umbrela de securitate a alianței militare lansată de SUA la începutul războiului rece cu Uniunea Sovietică.

Rusia a anunțat că va desfășura arme hipersonice și nucleare în exclava sa Kaliningrad - aflată între Polonia și Lituania - dacă Finlanda și Suedia decid să adere la Alianța Nord-Atlantică.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău