NATO își va deschide un birou de legătură la Tokyo

  • 13 Iunie 2023 17:05
NATO își va deschide un birou de legătură la Tokyo

NATO își va deschide un birou de legătură la Tokyo în 2024, pe care îl va folosi ca hub pentru cooperarea cu Australia, Japonia, Noua Zeelandă și Coreea de Sud, a relatat joi, 13 iunie, cotidianul japonez Nikkei, potrivit Reuters, citat de Agerpres.

În luna mai, ambasadorul Japoniei la Washington a afirmat că Alianța Nord-Atlantică intenționa să deschidă un birou la Tokyo, primul din Asia, pentru a facilita consultările regionale, însă președintele francez Emmanuel Macron a formulat obiecții față de acest plan.


La acea vreme, China a declarat că regiunea Asia-Pacific nu salută o ''confruntare de grup'', cerând Japoniei să fie ''extrem de prudentă cu privire la chestiunea securității militare dată fiind istoria sa de agresiune''.

Publicația Nikkei a menționat că NATO își va adânci relațiile cu cei patru parteneri majori ai săi din regiunea Pacific.

În timpul unei vizite în Japonia în ianuarie, secretarul general al NATO Jens Stoltenberg s-a angajat alături de premierul japonez Fumio Kishida să consolideze relațiile între Alianță și Japonia pentru a face față provocărilor de securitate ''istorice'', el amintind de invazia rusă în Ucraina și de sporirea puterii militare a Chinei.

În luna mai, Kishida a spus că Japonia nu are nicio intenție de a deveni membră sau semi-membră a Alianței Nord-Atlantice, în timp ce în media au apărut informații conform cărora el face demersuri pentru a participa la Summitul NATO de la Vilnius din 11-12 iulie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0 m/s
Sat
14
Sun
15
Mon
17
Tue
20
Wed
11
Arhivă Radio Chișinău