NATO își modifică doctrina de apărare ca răspuns la 'o Rusie agresivă'

  • 01 Aprilie 2016 08:12

Statele Unite și NATO își modifică doctrina de apărare, trecând de la 'reasigurare la o forță de disuasiune' în Europa de Est, ca răspuns la 'o Rusie agresivă', a declarat pe 31 martie, la Riga, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, informează Agerpres.Declarația lui Breedlove intervine la o zi…

Statele Unite și NATO își modifică doctrina de apărare, trecând de la 'reasigurare la o forță de disuasiune' în Europa de Est, ca răspuns la 'o Rusie agresivă', a declarat pe 31 martie, la Riga, Comandantul Suprem al Forțelor Aliate în Europa (SACEUR), generalul american Philip Breedlove, informează Agerpres.

Declarația lui Breedlove intervine la o zi după ce Pentagonul a anunțat desfășurarea în regim permanent, prin rotație, a unei brigăzi formate din 4.200 de soldați, tancuri și vehicule blindate în Europa de Est, din februarie 2017.

'La est și la nord avem de-a face cu o Rusie resurgentă și agresivă și, după cum am observat de-a lungul ultimilor doi ani, Rusia caută în continuare să-și extindă influența asupra periferiilor sale și dincolo de ele', a subliniat Breedlove.

Federația Rusă a anexat Crimeea în 2014 și alimentează un conflict separatist pro-Moscova în estul Ucrainei. De atunci, țările din Europa Centrală și de Est, membre ale NATO, printre care țările baltice și Polonia, au făcut presiuni asupra Alianței pentru ca aceasta să-și majoreze prezența în regiune, măsuri calificate de către organizație ca fiind unele de 'reasigurare'.

'În primăvara lui 2017, ceea ce vom aduce în Europa, și în special în cele trei țări baltice, este o brigadă blindată, pe deplin validă, cu un post de comandament și întreg echipamentul de susținere necesar', a precizat generalul american.

Întrebat de AFP cu privire la o eventuală implicare a altor membri ai NATO după exemplul armatei americane și al angajamentului său crescut, Breedlove a răspuns că 'se poate spera' la aceasta.

'Am venit aici cu formațiuni de talia unei companii, după (acțiuni ale Rusiei în) Crimeea și Donbas. Alte țări vin și ele acum cu formațiuni de talia unei companii', și-a exprimat generalul american mulțumirea.

La rândul său, Moscova a atenționat în mod regulat împotriva unei 'staționări permanente' a unor forțe de luptă substanțiale ale NATO la frontierele ruse, o încălcare în opinia sa a Actului fondator NATO-Rusia din 1997.

Noua brigadă blindată americană nu va 'staționa' în permanență, deoarece va fi desfășurată prin rotații succesive a câte 9 luni a unităților cu baze în exteriorul Europei, potrivit indicațiilor furnizate de Pentagon miercuri. Cele șase țări vizate de aceste rotații sunt Bulgaria, Estonia, Letonia, Lituania, Polonia și România, a anunțat Pentagonul, fără a preciza modalitățile practice.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică*Știri*Muzică
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău