NATO începe exercițiul anual Steadfast Noon. Mark Rutte: Este un test important al descurajării nucleare

  • 15 Octombrie 09:47
NATO începe exercițiul anual Steadfast Noon. Mark Rutte: Este un test important al descurajării nucleare

NATO a început luni, 14 octombrie, exercițiul nuclear anual „Steadfast Noon”, peste 60 de aeronave participând la zboruri de antrenament deasupra Europei de Vest, potrivit unui comunicat. Steadfast Noon se desfășoară timp de două săptămâni și implică avioane de luptă capabile să transporte focoase nucleare americane, dar nu implică nicio armă reală.

„Descurajarea nucleară este piatra de temelie a securității Aliaților”, a declarat secretarul general al NATO, Mark Rutte. „Steadfast Noon este un test important al descurajării nucleare a Alianței și trimite un mesaj clar oricărui adversar că NATO va proteja și apăra toți Aliații”.

Exercițiul nuclear al NATO este o activitate de antrenament de rutină și recurentă care are loc în fiecare an în luna octombrie. Steadfast Noon implică 2 000 de militari din opt baze aeriene și o varietate de tipuri de aeronave, inclusiv avioane cu capacitate nucleară, bombardiere, escorte de luptă, avioane de realimentare și avioane capabile de recunoaștere și război electronic. Exercițiul din acest an implică zboruri în principal deasupra țărilor gazdă Belgia și Țările de Jos și în spațiul aerian deasupra Danemarcei, Regatului Unit și Mării Nordului. Planificarea exercițiului a început în urmă cu un an și 13 aliați vor trimite avioane pentru a lua parte la exerciții.

NATO ia măsuri pentru a asigura siguranța, securitatea, eficacitatea și credibilitatea descurajării nucleare a Alianței. De exemplu, în acest an, primele avioane de luptă aliate F-35A din Țările de Jos au fost declarate pregătite să îndeplinească roluri nucleare. Declarația summitului NATO de la Washington arată clar că „scopul fundamental al capacității nucleare a NATO este de a menține pacea, de a preveni coerciția și de a descuraja agresiunea” și că „atâta timp cât există arme nucleare, NATO va rămâne o alianță nucleară”.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
10,52
Cer acoperit de nori
Umiditate:96 %
Vint:4,12 m/s
Thu
9
Fri
7
Sat
7
Sun
8
Mon
10
Arhivă Radio Chișinău