NATO face o demonstrație de forță în Marea Mediterană (AFP)

  • 24 Mai 2022 17:45
NATO face o demonstrație de forță în Marea Mediterană (AFP)

Chiar dacă teatrul luptelor din Ucraina este foarte departe, mesajul este clar destinat Rusiei: NATO efectuează săptămâna aceasta o demonstrație de forță în estul Mării Mediterane, al cărei element central este portavionul american USS Harry S. Truman, potrivit France Presse.

Un balet fără sfârșit de avioane de luptă au animat luni imensa pistă de aterizare a portavionului care navighează la nord de orașul libian Benghazi. Reprezentanții mai multor media internaționale, între care și AFP, au fost invitate la bordul său pentru a asista la 'Scutul lui Neptun 2022', manevre de antrenament care se desfășoară din 17 mai până în 31 mai, scrie Agerpres.

'Vreau ca noi să fim pe cât se poate de pregătiți', a explicat contramiralul Curt Renshaw.

'Ne uităm la capacitățile rusești și ne uităm și la ale noastre și apoi ne antrenăm să contracarăm orice ar putea face ei și să ne apărăm pe noi înșine și pe partenerii și aliații noștri', a adăugat el.

Lista lungă a țărilor participante la aceste manevre cuprinde majoritatea membrilor Alianței Nord-Atlantice, de la Marea Britanie și Spania până la Franța, Turcia, Germania, Polonia, România și Italia.

Cu toate că această operațiune 'a fost planificată cu mult timp înainte' de războiul lansat de Rusia în Ucraina, 'natura acestei activități de vigilență sporită a fost plasată într-un context diferit', recunoaște Rory Cheyne, un pilot britanic din Royal Navy, detașat pe portavionul american.

'Suntem aici pentru a lucra cu aliații noștri mână în mână și pentru a fi pregătiți pentru orice eventualitate', a explicat el.

Când un jurnalist îi cere să ilustreze capacitățile de descurajare ale NATO în contextul actual, contraamiralul Renshaw are răspunsul pregătit: 'Uitați-vă la avioanele noastre de luptă, priviți la ce e în jurul vostru! Bineînțeles că are un efect descurajant și cred că ar fi neînțelept să ne atace pe noi sau pe unul dintre aliații noștri, având în vedere capabilitățile de care dispunem', afirmă acesta.

Referitor la 'forțele ruse, le urmărim îndeaproape, inclusiv submarinele lor și unde se află în misiune', detaliază el, calificând drept 'un comportament îngrijorător atacul neprovocat împotriva unui vecin european'.

Locotenent-comandantul american Jeannette Lazzaro, un ofițer femeie de 33 de ani, lucrează la planificarea operațiunilor, inclusiv a planurilor de zbor. Războiul în Ucraina 'nu a avut un impact direct asupra a ceea ce facem (...) dar cu siguranță apasă asupra gândurilor noastre', a spus ea.

'Ne antrenăm constant pentru a fi pregătiți pentru a face față oricărei sarcini care ni s-ar putea cere, suntem pregătiți pentru orice evoluție' a situației, a adăugat ea.

Operațiunea 'Scutul lui Neptun 2022' se desfășoară în Marea Mediterană, dar și în Marea Baltică, un alt punct fierbinte de la începutul agresiunii ruse. Într-un comunicat, NATO explică că este vorba de consolidarea 'integrării într-o manieră fluidă a capacităților maritime (ale Alianței) pentru a susține mijloacele sale de descurajare și de apărare'.

Portavionul USS Harry S. Truman este un adevărat oraș plutitor, care transportă circa 4.800 de militari, inclusiv membri ai armatelor aliate, ceea ce reprezintă o provocare pentru comunicarea între interlocutori de diferite limbi, în funcție de diferitele lanțuri de comandă.

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
11,07
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:0,51 m/s
Thu
14
Fri
13
Sat
15
Sun
14
Mon
14
Arhivă Radio Chișinău