NATO, exerciții militare simultane în Marea Neagră și Marea Baltică: Avioane ale României, Franței și Spaniei s-au antrenat împreună în regiunea Mării Negre

  • 05 Martie 2021 14:41
NATO, exerciții militare simultane în Marea Neagră și Marea Baltică: Avioane ale României, Franței și Spaniei s-au antrenat împreună în regiunea Mării Negre

Alianța Nord-Atlantică a desfășurat în această săptămână o serie de exerciții militare simultane în regiunile Mării Baltice și Mării Negre, cele două zone de nord, respectiv de sud, ale flancului estic al NATO, informează caleaeuropeana.ro.

“NATO a desfășurat simultan exerciții militare peste Marea Baltică și Marea Neagră miercuri (3 martie 2020) asigurându-se că forțele aliate rămân pregătite să opereze împreună și să răspundă oricărei amenințări”, informează Alianța într-un comunicat, potrivit sursei citate

Plecând din Norvegia, două bombardiere B-1 ai Forțelor Aeriene ale SUA s-au antrenat cu avioane de vânătoare din Polonia, Italia și Germania peste Marea Baltică și au zburat peste capitalele Estoniei, Letoniei și Lituaniei.

Într-un eveniment separat, două avioane de vânătoare franceze Rafale de la portavionul Charles De Gaulle și două avioane spaniole F-18 aflate la misiunea NATO din România au participat la exerciții care au implicat nave de război NATO în Marea Neagră.

“Regiunile Mării Baltice și Mării Negre sunt de o importanță strategică pentru Alianță. Aceste exerciții demonstrează că ne îndeplinim misiunea noastră principală: de a descuraja agresiunea, de a preveni conflictele și de a păstra pacea”, a spus purtătorul de cuvânt al NATO, Oana Lungescu.

Manevrele din Marea Neagră au arătat avioanele de luptă franceze și spaniole provocând apărarea aeriană a Grupării Maritime NATO 2, care se află în prezent în regiune. Astfel, flota de vânătoare de mine a NATO, susținută de trei avioane de luptă F-16 ale Forțelor Aeriene Române, s-a confruntat cu atacuri simulate din partea avioanelor franceze și spaniole, inclusiv cu rachete anti-nave.

De asemenea, o aeronavă NATO Airborne Warning and Control System (AWACS) din Turcia și o aeronavă italiană de realimentare KC-767 au participat la exercițiu.

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
9,24
Cer senin
Umiditate:57 %
Vint:6,17 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău