NATO este pregătită să facă față unui eventual conflict cu Rusia

  • 12 Mai 2022 14:03
NATO este pregătită să facă față unui eventual conflict cu Rusia

La Washington, conducerea armatei americane a dat asigurări că Alianța Nord Atlantică este pregătită să facă față unui eventual conflict cu Rusia și deține superioritate în ceea ce privește numărul și pregătirea militarilor, precum și echipamentele militare.

Din acest motiv, Pentagonul apreciază că, în ciuda declarațiilor belicoase ale Moscovei, aceasta dorește să evite un război cu NATO.


Șeful Pentagonului, Lloyd Austin, a spus ieri, în audierile de la Capitoliu, că președintele rus, Vladimir Putin, nu ar dori un conflict direct cu NATO, dată fiind forța militară a Alianței. Întrebat de congresmanul republican Harold Rogers ce s-ar întâmpla dacă, potrivit unui scenariu ipotetic, Vladimir Putin ar lansa un atac împotriva Poloniei, stat membru NATO, sau împotriva altui stat NATO din regiune, secretarul Apărării Austin a răspuns: "Dacă Rusia decide să atace oricare dintre națiunile membre NATO, situația s-ar schimba. Din perspectiva angajamentelor asumate în articolul 5 al Tratatului, NATO ar răspunde ca o coaliție, dar, dacă luăm în considerare calculele lui Putin, evaluarea mea este că Rusia nu vrea război cu NATO. Avem 1,9 milioane militari în NATO. NATO are cele mai avansate capacități dintre toate alianțele din lume în termenii avioanelor de luptă, navelor, tipurilor de arme pe care le folosesc forțele terestre. Acesta ar fi un război pe care Putin cu adevărat nu îl vrea și care ar escalada foarte repede într-un alt tip de luptă pe care nimeni nu o dorește.

Sursa: Radio România Actualități 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
10,24
Cer senin
Umiditate:81 %
Vint:0,51 m/s
Sun
19
Mon
20
Tue
22
Wed
19
Thu
20
Arhivă Radio Chișinău