NATO este încrezător că obiecțiile formulate de Turcia împotriva aderării Finlandei s Suediei vor fi rezolvate (Mircea Geoană)

  • 15 Mai 2022 15:58
NATO este încrezător că obiecțiile formulate de Turcia împotriva aderării Finlandei s Suediei vor fi rezolvate (Mircea Geoană)

NATO este încrezător că se vor depăși obiecțiunile formulate de Turcia și Ankara va accepta aderarea Finlandei și a Suediei la Alianța Nord-Atlantică, a declarat duminică secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, la Berlin.

NATO se pregătește pentru o extindere istorică în regiune, generată de războiul declanșat de Rusia în Ucraina. Președintele Finlandei, Sauli Niinistö, a confirmat că guvernul său va redacta cererea de aderare, care urmează să fie ratificată în următoarele zile de parlamentul finlandez. Miniștrii de externe ai țărilor membre ale NATO s-au reunit la Berlin pentru două zile de dezbateri, care se vor concentra pe demersurile de accedere la Alianță ale Finlandei și Suediei.

Sâmbătă, ministrul de externe al Turciei, Mevlüt Çavușoğlu, a făcut în mod neașteptat unele obiecții, afirmând că "este inacceptabil și scandalos" faptul că posibilii doi noi membri ai NATO sprijină gruparea militantă kurdă ilegală PKK. Nu se știe dacă discuțiile dintre ministrul Mevlüt Çavușoğlu și alți miniștri de externe NATO, la care au participat și miniștrii de externe ai Finlandei și Suediei, au înregistrat ulterior unele progrese care să ducă la rezolvarea disputei.

Discuțiile au fost reluate duminică, iar secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a declarat că este încrezător că îngrijorările Ankarei vor fi dizolvate. "Turcia este un aliat important și a exprimat îngrijorări care vor fi abordate și rezolvate între prieteni și aliați. Sunt încrezător că, dacă aceste două țări vor decide să devină membri NATO, vom fi capabili să le urăm bun venit și să găsim toate condițiile pentru un consens", a subliniat Mircea Geoană. 

Sursa: Reuters/Rador

Tags

Alte Noutati

LIVE: MUZICĂ
Meteo Chișinău
8,85
Cer acoperit de nori
Umiditate:99 %
Vint:4,12 m/s
Fri
9
Sat
10
Sun
8
Mon
7
Tue
11
Arhivă Radio Chișinău