NATO elaborează o definiție a stării de război cibernetic ce ar putea declanșa Articolul 5

  • 16 Martie 2018 12:22
NATO elaborează o definiție a stării de război cibernetic ce ar putea declanșa Articolul 5

Statele membre ale Alianței Nord-Atlantice sunt în curs de elaborare a unei definiții a stării de război cibernetic pentru a avea la dispoziție mijloacele de răspuns militar la un eventual atac informatic al Rusiei împotriva infrastructurilor lor, a declarat generalul Curtis Scaparrotti, comandantul forțelor aliate în Europa, în cursul unei audieri în Congresul de la Washington, transmite AFP.

Statele „lucrează în prezent la o definiție a ceea ce ar putea declanșa Articolul 5” al Tratatului fondator al Alianței, care garantează răspunsul comun al tuturor membrilor organizației la un atac asupra oricăruia dintre ei, a declarat joi generalul Curtis Scaparrotti, în cadrul unei comisii a Senatului american.

Potrivit lui Scaparotti, activitățile destabilizatoare ale Rusiei în Europa rămân „sub nivelul de conflict”, iar Moscova operează în general în mod „ambiguu, ceea ce riscă să facă dificilă luarea unei decizii”. „Aș afirma însă că țările NATO sunt conștiente de acest lucru și lucrează în consecință”, a adăugat responsabilul.

„Am văzut discuțiile și cred că (statele) se pot pune de acord asupra a ceea ce ar fi un atac încadrabil în articolul 5”, a indicat Scaparotti, întrebat de un senator dacă țările europene nu riscă să fie divizate pe acest subiect.

Dacă statele NATO vor reuși să se pună de acord asupra unei definiții, „vom putea avea o mare agilitate, o mai mare flexibilitate în ce privește răspunsul de adus”, a subliniat generalul Scaparrotti.

NATO consideră din 2016 spațiul cibernetic drept „domeniu operațional”. În consecință, „un atac cibernetic poate declanșa Articolul 5” al Tratatului fondator al Alianței, a indicat în luna noiembrie secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. 

Sursa: Agerpress

Tags

Alte Noutati

LIVE: În zori
Meteo Chișinău
6,63
Cer senin
Umiditate:99 %
Vint:1,03 m/s
Sun
8
Mon
9
Tue
9
Wed
16
Thu
15
Arhivă Radio Chișinău