NATO desfășoară 300 de militari în afara Afganistanului pentru a ajuta persoanele evacuate

  • 09 Septembrie 2021 14:08
NATO desfășoară 300 de militari în afara Afganistanului pentru a ajuta persoanele evacuate

Aproximativ 300 de militari din Forța de Reacție a NATO au fost desfășurați pentru a ajuta persoanele evacuate din Afganistan care se află în așteptarea relocalizării, a declarat pentru DPA un oficial al Alianței, scrie Agerpres.

Forța de Reacție a NATO a fost activată ultima dată în urmă cu circa 16 ani pentru a livra ajutoare după uraganul Katrina din SUA și pentru a oferi sprijin după un mare cutremur în Pakistan.

Militarii sunt localizați în diferite locuri unde refugiații sunt găzduiți în Europa, potrivit aceluiași oficial.

Peste 20 din cele 30 de țări NATO contribuie la aceste eforturi sub o formă sau alta, a spus sursa.

În plus, sute de angajați ai NATO sprijină operațiunea din centrele de comandă regionale și de la sediul de la Bruxelles al Alianței.

Aproximativ 2.000 de afgani care au lucrat cu NATO și familiile lor au fost evacuați luna trecută după ce talibanii au preluat controlul, conform unei declarații scrise separate transmisă de Alianță în această săptămână.

"Mulți dintre ei sunt în proces de a fi relocalizați în țări aliate, inclusiv în SUA", a precizat NATO luni.

Conform unor surse ale DPA din cadrul NATO, circa 1.400 dintre aceste persoane încă așteptau miercuri relocarea pe termen lung. Centre de primire de urgență au fost create în Polonia și Kosovo.

Nu mai există trupe NATO în Afganistan, în urma deciziei SUA de a părăsi această țară după un război de aproape 20 de ani.

Alianța a semnat pentru desfășurarea de trupe din Forța de Reacție la 24 august, a spus un oficial militar al NATO, la circa o săptămână după ce talibanii au preluat puterea la Kabul. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:16 %
Vint:7,2 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău