NATO consideră scurgerile de gaz din conductele Nord Stream drept acte de sabotaj /Seismolog suedez: Scurgerile de gaze au fost cauzate de explozii și nu de cutremure sau alunecări de teren

  • 28 Septembrie 2022 12:53
NATO consideră scurgerile de gaz din conductele Nord Stream drept acte de sabotaj /Seismolog suedez: Scurgerile de gaze au fost cauzate de explozii și nu de cutremure sau alunecări de teren

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a atribuit miercuri actelor de sabotaj scurgerile de gaz din conductele Nord Stream și a menționat că a discutat cu ministrul apărării danez despre protejarea infrastructurii esențiale în țările membre ale Alianței, transmite Reuters.

''Am discutat despre sabotaj asupra conductelor Nord Stream cu ministrul apărării Morten Bodskov'', a scris Stoltenberg pe Twitter.

La rândul său, ministrul danez al apărării a spus miercuri că există motive de îngrijorare privind situația securității în regiunea Mării Baltice.

''Rusia are o prezență militară semnificativă în regiunea baltică și ne așteptăm ca ea să-și continue zăngănitul armelor'', a declarat Bodskov.

Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat marți că scurgerile de gaze din conductele Nord Stream au fost cauzate de sabotaj și a avertizat cu „cel mai puternic răspuns posibil” în cazul în care infrastructura energetică europeană activă ar fi atacată.

Trei scurgeri de gaz din conductele Nord Stream 1 și 2 ce leagă Rusia de Germania prin Marea Baltică au fost semnalate în zonele economice exclusive ale Danemarcei și Suediei, în apropierea insulei daneze Bornholm.

Seismologii din Danemarca și Suedia înregistraseră luni explozii puternice în zona respectivă.

Un seismolog suedez a declarat marți, 27 septembrie, că este sigur că activitatea seismică detectată la locul scurgerilor de gaze din gazoductul Nord Stream din Marea Baltică a fost cauzată de explozii și nu de cutremure sau alunecări de teren.

Bjorn Lund, seismolog la Rețeaua seismică națională suedeză de la Universitatea Uppsala, a declarat că datele seismice colectate de el și de colegii nordici au arătat că exploziile au avut loc în apă și nu în roca de sub fundul mării.

Potrivit lui Lund a fost nevoie de exploziv echivalent cu „cel puțin 100 kg de TNT, dar probabil mai mult”, pentru a deteriora conductele.

Livrările de gaz prin conducta Nord Stream 1 au fost oprite de Rusia luna aceasta, iar noul gazoduct Nord Stream 2 nu a fost dat în exploatare în urma sancțiunilor europene impuse Rusiei după începerea agresiunii militare contra Ucrainei. Deși scoase din funcțiune, cele două conducte au rămas pline cu gaz.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnalul de noapte București
Meteo Chișinău
13,29
Cer senin
Umiditate:77 %
Vint:3,6 m/s
Fri
14
Sat
14
Sun
15
Mon
16
Tue
16
Arhivă Radio Chișinău