NATO aduce noi sisteme de apărare avansate la granița cu Rusia

  • 11 Martie 09:09
NATO aduce noi sisteme de apărare avansate la granița cu Rusia

Țările NATO implementează un model de apărare aeriană rotațională în Lituania, ca răspuns la solicitările țărilor baltice de a îmbunătăți capacitățile de apărare ale Europei în regiune, pe fondul agresivității Rusiei, relatează Newsweek.

Ministru lituanian al apărării, Arvydas Anusauskas, care a vorbit de această nouă apărare anti-aeriană la o conferință de presă, joi, sistemele de apărare vor fi operaționale la sfârșitul anului, în Lituania.

Țările NATO s-au pus de acord să creeze un sistem de rotativă, în care aliații își vor desfășura sistemele de apărare aeriană în țările baltice pentru o perioadă de timp, pe parcursul summit-ului de la Vilnius, din vară.

Anusauskas nu a precizat care țări occidentale sunt implicate în această primă rundă de rotație a sistemelor de apărare instalate în Lituania, dar a precizat că echipamentele includ sisteme Patriot.

Oficialul a declarat că rachetele Patriot sunt furnizate de un aliat european, nu de SUA.

„Așteptarea este ca acest principiu să nu fie o chestiune temporară și singulară, ci să acopere toate lunile din calendar – va întări semnificativ capacitatea noastră de apărare aeriană”, a spus Anusauskas.

Un număr mare de țări europene au vorbit de îngrijorările lor cu privire la războiul Rusiei în Ucraina și față de posibilitatea ca acesta să degenereze într-un conflict NATO-Rusia. Alianța a făcut pași importanți pentru accentuarea sistemelor sale de apărare de-a lungul graniței sale estice, în ultimel luni, inclusiv prin antrenamente de anvergură pentru 90.000 de militari din 32 de state membre în țările care au graniță cu Rusia – statele baltice și Polonia.

Lituania, Letonia și Estonia au fost printre cele mai active voci în a îndemna la pregătire pentru următoarea ofensivă a Rusiei în regiune. Serviciul de informații din Estonia, de exemplu, a spus că Rusia se pregătește de război cu NATO în următorii zece ani.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Deschis în week-end
Meteo Chișinău
14,24
Cer senin
Umiditate:72 %
Vint:2,06 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
12
Thu
11
Arhivă Radio Chișinău