NATO: Acord între membri europeni, printre care și România, pentru achiziționarea a până la 1.000 de rachete Patriot

  • 03 Ianuarie 19:39
NATO: Acord între membri europeni, printre care și România, pentru achiziționarea a până la 1.000 de rachete Patriot

NATO a declarat miercuri că divizia sa de achiziții urmează să sprijine un grup de țări membre, între care Germania, Țările de Jos, România și Spania, cu privire la un contract pentru achiziționarea a până la 1.000 de rachete de apărare antiaeriană Patriot, informează Agerpres.

Agenția a atribuit un contract de producție și livrare către COMLOG, o societate mixtă între Raytheon și MBDA, a anunțat Alianța Nord-Atlantică într-un comunicat, adăugând că producția europeană de rachete va fi extinsă.

"Achizițiile multinaționale consolidate în spiritul Inițiativei europene de scut aerian (ESSI) oferă economii de scară și sprijină extinderea capacității de producție a noilor rachete GEM-T pentru a satisface cererea în creștere", precizează NATO într-un comunicat.

Acest contract, cu o valoare estimată de circa 5,5 miliarde de dolari, intervine într-un moment în care Ucraina se confruntă cu o campanie de bombardamente intense din partea Rusiei asupra orașelor și infrastructurilor sale, notează AFP.

Scopul este de a crește producția în Europa de astfel de rachete pentru a contracara atacurile aeriene și cu rachete balistice, potrivit unui comunicat al NSPA, agenția NATO responsabilă de achiziții și sprijin pentru forțele armate.

"Salut acest anunț oportun al aliaților", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. "Creșterea producției noastre de muniție este esențială pentru securitatea Ucrainei și a noastră", a adăugat el.

SUA și Germania au trimis deja rachete Patriot Ucrainei pentru a o ajuta să contracareze atacurile rusești asupra orașelor și infrastructurilor sale.

Aceste livrări au epuizat parțial stocurile, iar SUA s-au văzut constrânse să ceară altor țări, între care și Japonia, să ajute la refacerea lor.

"Europa va produce singură 1.000 de rachete Patriot. Aceasta demonstrează un lucru - cooperarea europeană permite obținerea de succese concrete", a salutat titulara Ministerului olandez al Apărării, Kajsa Ollongren, a cărei țară face parte de asemenea din grupul respectiv de țări, alături de Germania, Spania și România, notează AFP.

Rachetele Patriot au un cost estimativ de aproximativ patru milioane de dolari bucata, dar contractul acoperă de asemenea furnizarea de piese de schimb și întreținerea, mai adaugă agenția franceză de presă.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri* Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:93 %
Vint:0,51 m/s
Mon
15
Tue
14
Wed
12
Thu
11
Fri
12
Arhivă Radio Chișinău