NATO acceptă să desfășoare o misiune de instruire în Irak, la îndemnul Statelor Unite

  • 15 Februarie 2018 18:34
NATO acceptă să desfășoare o misiune de instruire în Irak, la îndemnul Statelor Unite

Miniștri ai apărării din statele membre NATO au acceptat, joi, ca alianța să desfășoare o misiune mai amplă de "instruite și consiliere" în Irak, după apelul SUA ca NATO să ajute la stabilizarea țării, după trei ani de război împotriva grupării Stat Islamic.

În cadrul unui efort internațional mai larg de a ajuta la reconstrucția Irakului, pe fondul diminuării operațiunilor ofensive, alianța militară NATO va instrui soldații irakieni, pe măsură ce aceștia vor înlătura fragmentele neexplodate rămase după războiul cu ISIS, însă nu va furniza forțe ofensive.

"Vom participa la o misiune consistentă în Irak", a declarat secretarul american al apărării, Jim Mattis, în cadrul unei conferințe de presă, după ce solicitase formal implicarea NATO într-o scrisoare transmisă aliaților în urmă cu o lună.

Mattis a mai spus că misiunea NATO îi va instrui pe irakieni să "își protejeze poporul împotriva ascensiunii unui alt tip de organizație teroristă", SUA încercând să evite o repetare a retragerii sale din Irak, din 2011, și a apariției ulterioare a ISIS.

Alianța trebuie să stabilească, acum, anvergura misiunii, cu obiectivul ca aceasta să fie lansată în iulie, la summitul NATO la care va participa și președintele american, Donald Trump. NATO deține, deja, o prezență redusă de instruire la Bagdad, însă Trump a insistat ca alianța să facă mai mult pentru contracararea militanților din Irak, avertizând că, în caz contrar, există riscul unor noi atacuri în orașe europene.

Aliații europeni au fost reticenți mai multă vreme, de teama unui angajament pe termen nedeterminat, după mai bine de zece ani în Afganistan.

Discuțiile cu Turcia au fost complicate de o dispută între Ankara și Washington, în lupta contra ISIS în Siria, potrivit diplomaților. Aceștia au precizat că acum aliații susțin o misiune formală mai extinsă, după apelul personal în acest sens făcut joi de Mattis și asigurările că instructorii militari ai alianței nu se vor afla în pericol.

Premierul irakian Haider al-Abadi a transmis, în această săptămână, o scrisoare în care solicită ajutorul NATO.

Implicarea NATO survine în contextul în care Irakul are nevoie de peste 88 de miliarde de dolari pentru reconstrucție, după cum au afirmat oficiali irakieni la o conferință a donatorilor care a avut loc în această săptămână în Kuwait. Irakul a declarat victorie asupra ISIS în decembrie, după ce a recucerit toate teritoriile capturate de militanți în 2014 și 2015.

"Lecția învățată de la Irak este că e periculos să ne retragem prea devreme, pentru că am putea fi nevoiți să revenim la operațiuni ofensive", a declarat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, referindu-se la retragerea SUA din 2011.

Guvernele statelor NATO trebuie încă să decidă asupra numărului de soldați, precum și asupra chestiunii mult mai dificile referitoare la cine ar putea să ofere protecție pentru instructorii alianței, mai ales dacă aceștia ar urma să își desfășoare activitatea în dificila regiune semiautonomă a Kurdistanului.

Ministrul german al apărării, Ursula von der Leyen, a afirmat că susține misiunea de instruire pentru Irak, insistând că prezența Germaniei va fi mai mică decât în operațiunile ofensive pe care aceasta le desfășoară în sprijinirea luptei coaliției conduse de SUA împotriva ISIS în Irak și Siria.

Cu toate acestea, un înalt diplomat al NATO a spus că misiunea va trebui să fie alcătuită din mai mult decât câteva sute de soldați, pentru a fi eficientă și pentru a avea centre de instruire și în afara capitalei irakiene.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
4,96
Cer senin
Umiditate:84 %
Vint:4,12 m/s
Fri
5
Sat
6
Sun
4
Mon
2
Tue
3
Arhivă Radio Chișinău