NATO a început luni exercițiul de descurajare nucleară Steadfast Noon, la care participă 14 state

  • 18 Octombrie 2021 19:35
NATO a început luni exercițiul de descurajare nucleară Steadfast Noon, la care participă 14 state

Forțele armate din 14 state membre NATO au început luni un exercițiu anual care simulează apărarea teritoriului Alianței utilizând arme nucleare, informează un comunicat postat pe site-ul instituției.

Exercițiul, intitulat Steadfast Noon, implică zeci de avioane, inclusiv avioane de luptă cu capabilități nucleare, aparate de zbor convenționale și de supraveghere și avioane pentru realimentare în aer, potrivit NATO, citat de Agerpres.

Exercițiul din acest an va avea loc în spațiul aerian de deasupra zonei sudice acoperite de Alianță, potrivit nato.int.

Acest lucru le va permite participanților să folosească armele tactice nucleare americane B-61, despre care se crede că ar fi stocate la baza aeriană de la Ghedi, din nordul Italiei, notează dpa.

Aparate de zbor printre care și au avion german Tornado au aterizat la Ghedi luni, potrivit datelor de zbor analizate de expertul în arme nucleare Hans Kristensen.

În conformitate cu programul nuclear al NATO, armele nucleare ale SUA staționate în Europa pot fi utilizate și de aviațiile statelor aliate într-o situație de urgență pentru a lupta împotriva unor forțe inamice, de exemplu.

Arme nucleare americane sunt de asemenea depozitate în Belgia, Turcia, Țările de Jos și Germania, potrivit unor informații care nu au fost confirmate oficial de Alianță, mai scrie dpa.

Reprezentanții NATO nu au fost dispuși luni să comenteze despre locațiile exacte ale exercițiilor sau să furnizeze alte detalii privind acestea, precizează agenția de știri germană.

Comunicatul NATO face referire la declarația ultimului summit conform căreia "dată fiind deteriorarea mediului de securitate în Europa, o Alianță nucleară credibilă și unită este esențială".

"La sfârșitul Războiului Rece, NATO a redus dramatic numărul armelor nucleare staționate în Europa și strategia NATO se bazează mai puțin pe arme nucleare", se mai menționează în comunicat.

De asemenea, comunicatul NATO dă asigurări că nu sunt utilizate muniții de război și că exercițiul ajută la "asigurarea faptului că mijloacele de descurajare nucleară ale NATO rămân sigure, în siguranță și eficiente".

Tags

Alte Noutati

LIVE: Dor de Izvor cu Maria Mocanu
Meteo Chișinău
5,52
Cer senin
Umiditate:86 %
Vint:1,54 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
9
Tue
12
Wed
15
Arhivă Radio Chișinău