NATO a dislocat în România, pentru prima dată în istoria Alianței, Forța de Reacție Rapidă: Vom proteja și apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO

  • 01 Martie 2022 14:31
NATO a dislocat în România, pentru prima dată în istoria Alianței, Forța de Reacție Rapidă: Vom proteja și apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO

Astăzi, pentru prima dată în istoria Alianței Nord-Atlantice, țările aliate mobilizează și desfășoară, în România, Forța de Reacție Rapidă a NATO, a declarat marți secretarul general Jens Stoltenberg, în cadrul unei vizite pe care o efectuează în Polonia și înaintea unei deplasări similare în republica baltică a Estoniei, ambele state aflate pe flancul estic și în apropierea conflictului declanșat de Rusia în Ucraina, transmite caleaeuropeana.ro.

Astăzi, pentru prima dată în istoria noastră, desfășurăm Forța de reacție a NATO. Astăzi, trupele franceze sosesc în România ca element principal al acestei forțe. Angajamentul nostru față de articolul 5, clauza noastră de apărare colectivă, este de fier. Vom proteja și apăra fiecare centimetru de teritoriu NATO“, a declarat Jens Stoltenberg, într-o conferință de presă cu președintele polonez Andrzej Duda la Baza Aeriană de la Lask, acolo unde se află forțe americane și poloneze, potrivit sursei citate

Militarii francezi, ca parte a prezenței NATO, au ajuns în România, au anunțat luni seară Ambasada Franței la București și Ministerul Apărării Naționale.

Ambasada Franței în România a precizat că în contextul invaziei militare a Rusiei în Ucraina, s-a decis accelerarea desfășurării în România a unor unități militre franceze, aparținând batalionului considerat a fi vârful de lance (« spearhead ») al Forței cu Nivel de Reacție Foarte Ridicat al NATO (VJTF), pentru a arma un grup tactic interarme compus din aproximativ 500 de militari.

“Solidaritate aliată: primii militari din detașamentul care reprezintă contribuția Franței la Forța de Răspuns a NATO au ajuns, în această seară, în România, în Baza 57 Aeriană Mihail Kogălniceanu. Ei vor fi urmați, în zilele următoare, de celelalte forțe și mijloace”, a transmis și MApN.

La 25 februarie 2022, cu prilejul summitului extraordinar al NATO, desfășurat prin videoconferință, pe fondul situației militare din Ucraina, liderii Consiliului Nord-Atlantic au stabilit, pentru prima dată în istoria Organizației Tratatului Atlanticului de Nord, desfășurarea unor elemente ale Forței de Reacție Rapidă a NATO.

NATO a activat miercuri în premieră planurile de apărare pentru țările de pe flancul estic în urma unei reuniuni de urgență care s-a desfășurat în baza activării articolului 4 de către România, Polonia și alte state de pe flancul de est.

Forța de Reacție Rapidă a NATO (NRF) este desfășurată să intervină în baza unei decizii prin consens a Consiliului Nord-Atlantic.

De asemenea, Aliații NATO au decis să îmbunătățească NRF în 2014 prin crearea unei “forțe vârf de lance” în cadrul acesteia, cunoscută sub numele de Forța operațională comună cu grad foarte ridicat de pregătire (VJTF). Această NRF îmbunătățită este una dintre măsurile Planului de acțiune privind gradul de pregătire (RAP), care vizează să răspundă la schimbările din mediul de securitate și să consolideze apărarea colectivă a Alianței.

 

 

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Confluențe Românești cu Radio România Internațional
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău