NATO a avertizat Moscova și Minsk să nu-i amenințe aliații

  • 06 Iunie 2021 10:44
NATO a avertizat Moscova și Minsk să nu-i amenințe aliații

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat Rusia și Belarus să nu amenințe aliații organizației nord-atlantice, după deturnarea de către autoritățile belaruse a unui avion de pasageri, transmite duminică dpa, potrivit Agerpres.

"Suntem desigur pregătiți, în caz de urgență, să protejăm și apărăm orice aliat împotriva oricărui tip de amenințare venită din partea Minskului și Moscovei", a declarat Stoltenberg pentru publicația germană Welt am Sonntag. "Suntem vigilenți și urmărim îndeaproape ce se întâmplă în Belarus", a adăugat secretarul general al NATO, apreciind că Belarusul devine "tot mai dependent" de Rusia.

Stoltenberg a afirmat că NATO este serios îngrijorat de cooperarea mai strânsă dintre Moscova și Minsk din ultimele luni. "Am învățat din trecut că Rusia a încălcat masiv integritatea teritorială a unor state precum Ucraina, Georgia și Republica Moldova", a spus el, care a amintit că "NATO este o alianță defensivă".

Lituania, Letonia și Polonia, toate membre ale NATO, au frontiere comune cu Belarus.

În urmă cu două săptămâni, președintele belarus Aleksandr Lukașenko a obligat o cursă comercială operată de compania Ryanair între două capitale ale Uniunii Europene - Atena și Vilnius - să aterizeze de urgență la Minsk. Jurnalistul disident Roman Protasevici și iubita lui, Sofia Sapega, pasageri la bordul acelei curse, au fost arestați.

În contextul în care UE a răspuns la acest incident cu sancțiuni împotriva Belarusului, președintele rus Vladimir Putin l-a primit pe Lukașenko pentru discuții și a declarat că Moscova va susține Minskul cu credite în valoare de 500 de milioane de dolari. Totodată, Putin și-a reafirmat sprijinul pentru Lukașenko, în confruntarea acestuia cu Occidentul.

Stoltenberg a mai declarat că situația din Belarus va fi discutată la summitul NATO care va avea loc la Bruxelles în 14 iunie, la care va participa și președintele american Joe Biden. Secretarul general al NATO a spus că recent anvergura programului Parteneriatul pentru Pace (PFP) cu Belarus a fost redusă semnificativ și că va continua să fie revizuită.

Totodată, NATO a adoptat o abordare cu două componente față de Rusia, care constă din descurajare și dialog, a explicat Stoltenberg, adăugând: ne ținem de această abordare. NATO trebuie să mențină dialogul "cu vecina noastră Rusia" despre controlul armamentelor și provocările politice, îndeosebi în perioade dificile, a spus secretarul general al NATO. "Dacă nu vorbim unii cu alții, nu ne putem nici soluționa disputele și nici îmbunătăți înțelegerea reciprocă", a apreciat Stoltenberg.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir
Meteo Chișinău
9,96
Câțiva nori
Umiditate:99 %
Vint:4,63 m/s
Thu
16
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău