NATO - de la A la Z | NATO – structură și activitate

  • 16 Octombrie 2023 09:07
0%
00:00:00
00:00:00

Organizația Tratatului Atlanticului de Nord, cunoscută în special ca NATO, este o alianță militară și politică fondată la 4 aprilie 1949, cu scopul de a asigura apărarea colectivă și securitatea țărilor membre. A apărut ca răspuns la provocările și amenințările de securitate generate de Războiul Rece și politicile expansioniste ale Uniunii Sovietice. De-a lungul anilor, NATO s-a dezvoltat într-o organizație robustă, jucând un rol crucial în promovarea stabilității și cooperării între membrii săi și dincolo de aceștia. La nivel de structură, NATO este împărțit domenii – cel politic și cel militar, transmite Radio Chișinău.

Domeniul politic

Conducerea politică NATO ține de activitatea organului său superior – Consiliul Atlanticului de Nord. Consiliul Nord-Atlantic are autoritate politică și puteri de decizie efective și este alcătuit din reprezentanți permanenți ai tuturor statelor membre. Consiliul se întrunește și la nivel înalt, în prezența miniștrilor de externe, a miniștrilor apărării sau a șefilor de guvern, având aceeași autoritate și puteri decizionale, iar deciziile sale au același statut și aceeași validitate, indiferent de nivelul întrunirii. Consiliul are o importantă imagine publică și emite declarații și comunicate, care explică publicului larg și guvernelor statelor care nu sunt membre NATO, orientările și deciziile Alianței.

Consiliul se întrunește cel puțin o dată pe săptămână, dar poate fi convocat, în caz de necesitate, și în regim de urgență. Lucrările sale sunt prezidate de Secretarul General al NATO sau, în absența sa, de către adjunctul acestuia. Chestiunile discutate și deciziile adoptate la întrunirile Consiliului acoperă toate aspectele activităților Organizației și se bazează frecvent pe rapoartele și recomandările pregătite de comitetele subordonate, la cererea Consiliului.

Un alt organ politic de importanță primordială a NATO îl constituie Grupul pentru planificare nucleară, din care fac parte miniștrii apărării din țările membre ale Alianței. Ei se întrunesc cu regularitate în cadrul Grupului pentru planificare nucleară (NPG), pentru a discuta chestiuni politice specifice, asociate forțelor nucleare. Aceste discuții acoperă o gamă largă de subiecte de politică nucleară, care includ siguranța, securitatea și viabilitatea armelor nucleare, sistemele de informații și comunicații, chestiuni asupra desfășurării de forțe și alte probleme generale de interes comun, ca de exemplu controlul armelor nucleare și proliferarea nucleară. Politica nucleară a Alianței este ținută sub revizuire, iar deciziile de modificare sau adaptare a acesteia în lumina noilor evoluții, precum și cele de actualizare și de modificare a procedurilor de consultare și planificare, sunt adoptate în comun de toți membrii Alianței.

Toate lucrările Consiliului și Grupului de planificare sunt pregătite de comitetele subordonate cu responsabilitate în domenii politice specifice.                                   

Domeniul militar

Domeniul militar al NATO este reprezentat de Comitetul Militar (CM), constituit din șefii Apărării ai țărilor membre. Comitetul Militar furnizează sfaturi și recomandări militare Consiliului Nord-Atlantic. Acesta joacă un rol crucial în modelarea politicilor militare ale NATO și în planificarea operațională.

Comitetul Militar are în subordine Personalul Militar Internațional al NATO compus din Statul Major pentru Europa și Statul Major pentru Atlantic. Personalul Militar Internațional (PMI) este organismul principal de consiliere pentru probleme militare în cadrul NATO. Acesta asistă Comitetul Militar în sarcinile sale, analizând evoluțiile militare și oferind expertiză pentru a asigura coordonarea eficientă a forțelor armate ale membrilor NATO.

Activitatea Consiliului Nord-Atlantic și a comitetelor subordonate acestuia este sprijinită de un Secretariat International, în frunte cu Secretarul General.

Agențiile NATO

NATO operează mai multe agenții care se concentrează pe aspecte specifice ale activităților alianței, inclusiv informații, logistică și apărare cibernetică. Drept exemple notabile pot servi Agenția NATO de Comunicații și Informații (ANCI) și Agenția NATO de Suport și Achiziții (ANSA).

Activitățile de bază ale NATO

Apărarea colectivă reprezintă Piatra de temelie a misiunii NATO iar principiul apărării colective este înscris în Articolul 5 al Tratatului Atlanticului de Nord. Conform Articolului 5, un atac împotriva unei țări membre este considerat un atac împotriva tuturor membrilor, iar aceștia promit să răspundă colectiv și proporțional pentru a restabili securitatea și stabilitatea.

Gestionarea Crizelor și Soluționarea Conflictelor

NATO este activ implicată în gestionarea crizelor și rezolvarea conflictelor la nivel mondial. Alianța acționează prin eforturi diplomatice, operațiuni militare și parteneriate cu alte organizații internaționale, precum Organizația Națiunilor Unite și Uniunea Europeană.

Parteneriate NATO

NATO stabilește parteneriate cu țări non-membre și cu alte organizații internaționale pentru a promova securitatea, stabilitatea și cooperarea. Aceste parteneriate includ Consiliul Euro-Atlantic de Parteneriat (EAPC), Parteneriatul pentru Pace (PfP) și Dialogul Mediteranean (DM).

NATO în permanență își adaptează structura organizatorică și activitatea organizației la provocările timpului, pentru a asigura pe această cale pacea și securitatea propriilor membri.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Lumina cuvântului * Muzică
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:43 %
Vint:3,6 m/s
Mon
21
Tue
21
Wed
21
Thu
22
Fri
23
Arhivă Radio Chișinău