NATO: E probabil ca Rusia să nu respecte acordul de pace în Ucraina

  • 02 Decembrie 2015 17:35
NATO: E probabil ca Rusia să nu respecte acordul de pace în Ucraina

Comandantul trupelor NATO în Europa, generalul Philip Breedlove, a atras miercuri, 2 decembrie, atenția că sunt șanse puține ca Rusia să respecte termenul limită de până la finele anului pentru ajungerea la un acord de pace durabil în estul Ucrainei.

Acesta afirmă că situația calmă actuală din zonă nu înseamnă sfârșitul conflictului, transmite Reuters.

Reluând opinia multor oficiali occidentali, generalul Philip Breedlove a mai afirmat că Rusia continuă să îi sprijine pe separatiștii din zonă și că fluxul și refluxul violențelor este felul Rusiei de a-și demonstra puterea.

'Rusia își sprijină în continuare reprezentanții din estul Ucrainei', a declarat Breedlove într-o conferință de presă. 'Este puțin probabil să putem obține până la sfârșitul anului tot ce ne-am dorit la Minsk', a spus el, făcând referire la acordul de pace în 12 puncte semnat în februarie în capitala Belarusului.

Moscova respinge acuzațiile că le-a oferit arme rebelilor sau că are militari angajați în conflictul soldat cu moartea a peste 8.000 de persoane de la izbucnirea sa în aprilie 2014, în urma anexării peninsulei ucrainene Crimeea de către Rusia.

Breedlove afirmă însă că informațiile serviciilor secrete occidentale indică altceva. 'Rusia controlează pe deplin tot ce se întâmplă pe linia de contact și se va folosi de acest lucru în viitor', a spus el.

'Am văzut multiple convoaie în Donbas, toate fiind prezentate ca ajutor umanitar. Știm cu toții că nu este adevărat', a adăugat oficialul NATO. Donbas este denumirea folosită în mod obișnuit pentru regiunile industriale din estul Ucrainei care sunt sub controlul rebelilor.

După o perioadă de relativ calm, atât rebelii, cât și forțele ucrainene s-au plâns de noi încălcări ale armistițiului negociat ca parte a acordului de la Minsk. Ambele părți susțin că artileria grea care trebuia să fie retrasă este folosită în continuare.

Liderii Franței, Germaniei, Ucrainei și Rusiei au negociat în februarie acordul de pace de la Minsk, iar Occidentul a condiționat relaxarea sancțiunilor economice impuse Moscovei de implementarea acestuia. Acordul expiră la 31 decembrie, dar președintele francez Francois Hollande a sugerat că ar putea fi prelungit, în același timp cu continuarea probabilă a sancțiunilor împotriva Rusiei.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Colecția de Jazz cu Daniela Nicolae
Meteo Chișinău
12,18
Nori împrăștiați
Umiditate:79 %
Vint:2,57 m/s
Sat
13
Sun
15
Mon
15
Tue
15
Wed
16
Arhivă Radio Chișinău