Naționalistul Tomislav Nikolic, noul președinte al Serbiei

  • 05 Iulie 2013 10:40
Naționalistul Tomislav Nikolic, noul președinte al Serbiei

Surpriză de proporții în urma alegerilor prezidențiale care au avut loc duminică, 20 mai, în Serbia.

Naționalistul Tomislav Nikolic este noul președinte al țării, după ce l-a învins pe președintele în exercițiu, Boris Tadici.

După cei patru ani ai mandatului Tadic, în care întreaga atenție a fost canalizată integrarea europeană, alegerea lui Nikolic crează o ușoară neliniște în ciuda asigurărilor acestuia că traseul pro-european al Serbiei va rămâne neschimbat. Nikolic, fost vicepremier al Serbiei și partizan al lui Slobodan Miloșevici, este un personaj controversat. În repetate rânduri analiștii au vehiculat legăturile acestuia cu Rusia, țară despre care se spune că l-a susținut în campanie. Aflat la a treia încercare de a deveni președinte, după ce a pierdut în 2004 și 2008, Tomislav Nikolic le-a promis sârbilor relansarea economică a țării.

Boris Tadic a pierdut după ce a deținut două mandate consecutive, mai întâi ca președinte al fostului stat Serbia și Muntenegru, și după dizolvarea acestuia ca președinte al Serbiei. Sub mandatul său, Serbia a obținut cea mai importantă victorie diplomatică a sa, atunci când i s-a oferit statutul de candidat la Uniunea Europeană. Acest lucru și promisiunea integrării europene în următorii 5 ani nu au fost însă suficiente pentru a-i convinge să îl voteze pe cei puțin peste 50% dintre alegătorii sârbi care s-au prezentat la urne.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal Chișinău
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:83 %
Vint:1,03 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
18
Wed
18
Arhivă Radio Chișinău