Natalia Gavrilița: Uleiul dezodorizat urmează să fie inclus în lista produselor social importante

  • 18 Mai 2022 14:31
Natalia Gavrilița: Uleiul dezodorizat urmează să fie inclus în lista produselor social importante

Uleiul dezodorizat urmează să fie inclus în lista produselor social importante și va avea un adaos comercial limitat. Decizia a fost aprobată astăzi de Comisia pentru Situații Excepționale  având în vederea creșterea prețului la ulei.

Totodată, vor fi limitate și alte plăți la ulei cum ar fi retro bonusul, a anunțat în debutul ședinței de astăzi a Guvernului, premierul Natalia Gavrilița.

La acele produse unde este adausul comercial limitat observăm o stabilizare sau chiar o diminuare a prețurilor” a declarat Natalia Gavrilița.

În condițiile în care în lume există o îngrijorare majoră referitor la securitatea alimentară generată de războiul declanșat de Rusia în Ucraina și de efectele acestui război asupra prețului la energie, la produse în sectorul agricol,  este foarte important ca guvernul să acționeze cu precauție, cu analize în avans, să anticipeze lucruri și să nu reacționeze, a mai declarat Natalia Gavrlița.  În acest context, șefa Guvernului a cerut reprezentanților Ministerului Agriculturii ca în decurs de o lună să actualizeze o strategie de asigurare a securității alimentare:

 ”Solicit Ministerului Agriculturii în decurs de o lună să actualizeze o Strategie de asigurare a securității alimentare unde să facă o analiză foarte detaliată la ce producem, care sunt cantitățile destinate pieței locale, care sunt cantitățile care pot fi exportate, care sunt limitele de securitate alimentară. Ele au fost stabilite mai demult, trebuie sau nu actualizate în baza consumului diferit. Rog ministerul să facă toate aceste analize, să vadă care sunt pârghiile pe care le avem în cadrul Organizației Mondiale a Comerțului pentru a asigura că trecem cu bine acest an care se anunță dificil din perspectiva securității alimentare”.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
8,24
Cer senin
Umiditate:66 %
Vint:5,14 m/s
Sat
10
Sun
6
Mon
7
Tue
10
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău