Natalia Gavrilița: Reforma administrativ-teritorială trebuie să aibă consens larg în societate

  • 13 Noiembrie 2021 09:06
Natalia Gavrilița: Reforma administrativ-teritorială trebuie să aibă consens larg în societate

Reforma administrativ-teritorială trebuie să aducă, în primul rând, beneficii cetățenilor și trebuie să existe în acest sens un consens extins în societate. Declarația aparține premierului Natalia Gavrilița și a fost făcută la postul public de televiziune. Premierul spune că în primele 100 de zile de mandat al Guvernului n-a reușit să înceapă analizele asupra impactului unui astfel de reforme, dar dă asigurări că una dintre preocupările Executivului este să aloce mai mulți bani pentru proiecte destinate dezvoltării localităților, notează IPN.

Întrebată de ce ezită să vorbească tranșant despre necesitatea reformei administrativ-teritoriale, premierul Natalia Gavrilița recunoaște că în primele 100 de zile de la preluarea mandatului încă nu a fost făcută o analiză minuțioasă care ar demonstra impactul unei astfel de restructurări a țării asupra cetățenilor.

„Suntem gata să orientăm mai multe resurse spre localități. Săptămâna viitoare vom veni cu bugetul pentru 2022 și acolo avem programe pentru dezvoltarea localităților. În al doilea rând, orice discuție despre reforma administrativ-teritorială trebuie să se bazeze pe analiza din perspectiva cetățeanului. În primele 100 de zile am început analizele pe acest subiect ca să avem o reformă administrativ-teritorială care să aibă un consens în societate”, a spus Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „Bună seara” de la postul public de televiziune.

Prim-ministrul a menționat că prioritățile de bază în primele 100 de zile de la învestire au fost gestionarea crizei pandemice și depășirea crizei energetice. Natalia Gavrilița se arată convinsă că mecanismul de compensare a tarifului la gazele naturale, asigurat de Guvern, este unul echitabil, atât în raport cu persoanele cu venituri modeste, cât și față de cetățenii cu venituri medii.

„Știm că, de obicei, cei care trăiesc în spații mai mici consumă mai puțin. De aceea vom compensa pentru primii 50 de metri cubi 4,3 lei la fiecare metru cub (tariful nou prevede 11,08 lei pentru un metru cub de gaze – n.r.), pentru următorii 100 e metri cubi vom compensa 3,2 lei din tarif, cei care consumă mai mult de 150 de metri cubi vor plăti tariful integral. Este o modalitate de a-i ajuta mai mult pe consumatorii vulnerabili. Noi trebuie să ne gândim și la clasa de mijloc, trebuie să ne asigurăm că această criză nu generează și mai multă migrație”, a mai spus prim-ministrul Natalia Gavrilița.

Premierul spune că Executivul este în căutare de fonduri pentru a face față cheltuielilor enorme pe care le are țara. Natalia Gavrilița spune că statul reușește să acumuleze bani la buget din deconspirarea schemelor puse la cale de fostele guvernări. Șefa Executivului a dat exemplul anulării procedurii de achiziție a blanchetelor pentru pașapoarte de la ASP în sumă de 500 de milioane de lei.

„De asemenea, a mai fost întreruptă o schemă la Moldtelecom. Acolo exista un intermediar care prelua anumite plăți pentru apelurile internaționale. Am oprit și unele contracte de intermediere de la Metalferos, am schimbat conducerea de la această întreprindere. De asemenea, crizele trebuie privite drept oportunități, avem un an cu roadă bogată și trebuie să vedem cum transformăm aceste beneficii ale producătorilor în venituri la buget și redistribuire pentru păturile vulnerabile”, a spus Natalia Gavrilița.

Guvernul condus de Natalia Gavrilița a fost învestit la data de 6 august, cu voturile a 61 de deputați ai Partidului Acțiune și Solidaritate.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Bună dimineața, România!
Meteo Chișinău
1,07
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:3,6 m/s
Thu
4
Fri
5
Sat
6
Sun
9
Mon
5
Arhivă Radio Chișinău