Natalia Gavrilița, la Reuniunea Liderilor de la München: Cele mai mari amenințări cu care se confruntă în prezent Republica Moldova sunt legate de războiul hibrid și securitatea energetică

  • 30 Noiembrie 2022 08:58
Natalia Gavrilița, la Reuniunea Liderilor de la München:  Cele mai mari amenințări cu care se confruntă în prezent Republica Moldova sunt legate de războiul hibrid și securitatea energetică

„Am participat la Reuniunea Liderilor de la München - un format al Conferinței de Securitate de la München. În discursul de deschidere a sesiunii „Dark Clouds Over the Black Sea? Regional Security in Flux”, am vorbit despre consecințele sociale și economice ale războiului din Ucraina pentru Republica Moldova”, a scris premierul Natalia Gavrilița într-o postare pe Facebook.

„M-am referit la întreruperea lanțurilor de aprovizionare cu alimente, limitarea accesului producătorilor la piețele tradiționale de export, presiunile pe bugetul național în contextul gestionării fluxului de refugiați și adaptării infrastructurii de transport și logistică. Cu toate acestea, țara noastră a contribuit considerabil la menținerea rutelor comerciale care leagă Ucraina de litoralul românesc al Mării Negre, completând eforturile Turciei în ceea ce privește coridorul de cereale prin Bosfor.

Am subliniat și faptul că cele mai mari amenințări cu care se confruntă în prezent Republica Moldova sunt legate de războiul hibrid și securitatea energetică. În ultimele șapte luni, Gazprom a crescut prețurile la gazele naturale de circa șapte ori, fiind înregistrate și scăderi ale cantităților livrate.
 
Mai mult, țara noastră se confruntă acum cu o criză de alimentare cu energie electrică. Din cauza interconexiunilor tehnice ale rețelelor electrice, atacurile rusești cu rachete asupra infrastructurii energetice ucrainene duc automat la deconectarea alimentării cu energie a Republicii Moldova.
 
Fără ajutorul prietenilor noștri români, care ne-au sprijinit cu livrări de energie electrică și păcură, țara noastră s-ar afla într-o situație dificilă. Ne confruntăm cu provocări care, dacă nu sunt abordate împreună cu partenerii noștri transatlantici și europeni, riscă să conducă la o instabilitate sporită în întreaga regiune a Mării Negre.
 
În acest context, am accentuat importanța îmbunătățirii dialogului politic și cooperării practice cu UE și NATO, inclusiv în abordarea amenințărilor hibride și combaterea dezinformării”, a scris Natalia Gavrilița.
Tags

Alte Noutati

LIVE: Obiectiv, România!
Meteo Chișinău
23,29
Cer senin
Umiditate:49 %
Vint:3,6 m/s
Thu
17
Fri
11
Sat
12
Sun
15
Mon
15
Arhivă Radio Chișinău