Natalia Gavrilița, la întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă: România rămâne cel mai important partener al R. Moldova în procesul de aderare la UE

  • 13 Septembrie 2022 11:20
Natalia Gavrilița, la întâlnirea cu premierul Nicolae Ciucă: România rămâne cel mai important partener al R. Moldova în procesul de aderare la UE

Romania este primul partener comercial al Rep. Moldova cu o cifră record a schimburilor comerciale în 2021 ajungând la două miliarde de euro. În primele cinci luni ale acestui an valoarea schimburilor comerciale între cele două maluri de Prut depășește 1,2 miliarde de euro, a declarat premierul român Nicolae Ciucă, la Forumul destinat promovării piețelor de capital de pe cele două maluri ale Prutului. Șeful Executivului de la București a menționat că România susține pe deplin Rep. Moldova în pregătirea pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Premierul Natalia Gavrilița, care a mulțumit autorităților României pentru ajutorul prompt acordat Rep. Moldova, a amintit despre proiectele de infrastructură comune în derulare. Ea a menționat că una din prioritățile actualului Guvern de la Chișinău este dezvoltarea pieței de capital național și sporirea accesului la piețele financiare internaționale. Cu detalii Ina Guțu.

În deschiderea Forumului destinat promovării piețelor de capital de pe cele două maluri ale Prutului, premierul de la București, Nicolae Ciucă a menționat despre susținerea instituțională în vederea pregătirii Rep. Moldova pentru aderarea la Uniunea Europeană.

Cât privește invazia Federației Ruse asupra Ucrainei și a crizelor generate ca urmare a acestui război, România este dispusă să sprijine pe deplin Guvernul Rep. Moldova pentru a face față situației și a depăși cu bine iarna care urmează, a menționat Nicolae Ciucă, referindu-se și la modul în care aceste crize afectează mediul de afaceri.

”Războiul din Ucraina, criza energetică, lipsa de resurse materiale și umane, perturbările apărute în funcționarea lanțurilor comerciale internaționale, precum și inflația galopantă la nivel mondial cauzează probleme reale mediului de afaceri. Rolul nostru este acela de a găsi soluții viabile la aceste probleme, pentru a da încredere antreprenorilor și companiilor în economiile naționale. De aceea este important să intensificăm eforturile comune, destinate atenuării impactului negativ, resimțit atât la nivelul populației, cât și al mediului de afaceri din cele două țări”, afirmă Nicolae Ciucă.

Accesul la capital este vital pentru dezvoltarea economiilor celor două state, în acest sens România fiind dispusă să sprijine firmele care caută acces la finanțare pe bursă, a mai spus Nicolae Ciucă.

Prezentă la eveniment, premierul Rep. Moldova, Natalia Gavriliță a vorbit despre proiectele de infrastructură în derulare dintre cele două maluri de Prut, precum podul plutitor Leova-Bumbăta sau podul peste Prut care va lega orașele Ungheni și Iași menite să apropie și mai mult cele două țări. Șefa Executivului de la Chișinău s-a referit și la piața de capital a României ca o oportunitate pentru investitorii din Rep. Moldova.

”Aș vrea în același timp să subliniez rolul pieței de capital din România ca o poartă naturală pentru afacerile din Rep. Moldova de acces la finanțarea prin capital și obligațiuni. Cu peste 30 miliarde de euro a tuturor companiilor listate pe piața sa reglementată, Bursa de Valori București, a demonstrat clar potențialul de a deveni un hub financiar regional inclusiv pentru companiile moldovenești care sunt în căutare de creștere de capital (…). Având în vedere conexiunea lingvistică și culturală cu România, multe companii din Rep. Moldova tratează țara vecină ca o extensie la piața de desfacere internă. Acesta este motivul pentru care România este de departe cea mai mare piață de desfacere pentru afacerile noastre”, afirmă Natalia Gavriliță.

Dezvoltarea relațiilor prin Bursa de Valori de la București și prin accesul companiilor moldovenești la capitalul internațional va fi în beneficiul cetățenilor de pe ambele maluri ale Prutului și va reprezenta o piață unică atractivă pentru investitori, a mai spus Natalia Gavriliță. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
11,63
Ceață
Umiditate:99 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău