Natalia Gavrilița, despre ședința comună a Guvernelor României și R. Moldova: A fost o zi de succes cu decizii foarte importante

  • 12 Februarie 2022 08:50
Natalia Gavrilița, despre ședința comună a Guvernelor României și R. Moldova: A fost o zi de succes cu decizii foarte importante

Premierul Natalia Gavrilița a făcut bilanțul ședinței comune a Guvernului României și cel al Republicii Moldova în timpul unei emisiuni la postul public de televiziune. Șefa Executivului a calificat drept un succes colaborarea moldo-română, menționând că acordurile semnate ieri între cele două părți vor contribui semnificativ la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor. Prim-ministrul și-a exprimat recunoștința pentru asistența financiară nerambursabilă de 100 de milioane de euro, bani ce vor contribui la modernizarea satelor Republicii Moldova, notează IPN.

Premierul Natalia Gavrilița s-a arătat extrem de mulțumită de rezultatele ședinței comune a Guvernelor României și Republicii Moldova. Șefa Executivului a menționat că deși contextul regional este unul tensionant, autoritățile de la Chișinău și București își văd de agenda lor comună, creând proiecte în beneficiul cetățenilor.

„A fost o zi de succes cu decizii foarte importante. Este vorba despre această donație generoasă din partea Guvernului României pentru Republica Moldova. Vom decide împreună cu Guvernul României cum exact vom aloca aceste resurse, dar deja avem o înțelegere prealabilă că o mare parte din acești bani va merge pentru programul Satul European, pentru suplinirea Fondului Național de Dezvoltare Regională și Locală, ceea ce presupune proiecte în localități, iluminare stradală, apă, canalizare, reparații de școli, grădinițe. Cu asistența României au fost reconstruite peste 1000 de grădinițe și a fost un ajutor pe care oamenii într-adevăr l-au simțit”, a spus Natalia Gavrilița în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.

Natalia Gavrilița a menționat că unele acorduri semnate ieri deja dau roade. Acordul privind reducerea tarifelor de roaming deja poate fi pus în aplicare, iar lucrările de proiectare ale podului peste Prut, care va lega localitatea Ungheni din România de localitatea Ungheni din Republica Moldova, deja au început.

„Am văzut deja efectele acordului de roaming. Un operator deja a anunțat că de la 1 martie tarifele de roaming pentru cetățenii care folosesc telefonia mobilă se vor reduce drastic, asta înseamnă că banii vor rămâne în buzunarele cetățenilor. Avem acordurile pentru construcția și reabilitarea celor două poduri. E vorba despre un pod nou Ungheni-Ungheni, care va scurta nu doar timpul de călătorie spre Iași, cu 30 de minute, dar va crea oportunități pentru oameni de afaceri de pe ambele maluri. De asemenea, acest pod ne va conecta la rețeaua de autostrăzi europene”, a mai spus Natalia Gavrilița.

România a oferit ieri Republicii Moldova asistență financiară nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro. Un acord de finanțare nerambursabilă în valoare de 100 milioane euro a fost semnat între România și Republica Moldova și în anul 2010. Documentul a expirat la sfârșitul lunii martie anul trecut, iar guvernările precedente n-au reușit să valorifice decât 32 de milioane din totalul de 100 de milioane.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
19,24
Cer senin
Umiditate:34 %
Vint:2,57 m/s
Sat
15
Sun
13
Mon
11
Tue
10
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău