Natalia Gavrilița, despre declarația comună privind investițiile care va fi adoptată de Guvernele de la Chișinău și București: „Dimensiunea economică a relațiilor bilaterale poate avea o agendă mai ambițioasă”

  • 09 Februarie 2022 17:29
Natalia Gavrilița, despre declarația comună privind investițiile care va fi adoptată de Guvernele de la Chișinău și București: „Dimensiunea economică a relațiilor bilaterale poate avea o agendă mai ambițioasă”

Construcția de poduri de piatră între Republica Moldova și România continuă, iar mai multe proiecte concrete vor fi începute după ședința comună a Guvernelor de la Chișinău și București. Pe lângă cele trei acorduri mari: cel de ajutor nerambursabil de 100 de milioane de euro, scăderea tarifelor de roaming și construcția de poduri, vor mai fi puse în practică și alte memorandumuri.

După semnarea acordurilor de finanțare, roaming și construcție de poduri, cabinetele de miniștri de la Chișinău și București vor adopta și o declarație comună privind investițiile. Prim-ministrul Natalia Gavriliță a declarat după ședința Guvernului Rep. Moldova, că autoritățile de la Chișinău vor avea planuri de acțiune comună pe domeniul justiției cu colegii de la București.

Vom face o declarație comună a Guvernelor privind consolidarea cooperării în domeniul economic și cel investițional. Prin această declarație dorim să transmitem un semnal foarte clar că Guvernul Republicii Moldova așteaptă investiții ale companiilor din România. România e deja principalul partener comercial al Republicii Moldova și noi credem că dimensiunea economică a relațiilor bilaterale, poate avea chiar o agendă mai ambițioasă(…). Am promis că vom transforma comunitate de limbă într-o comunitate a marilor proiecte concrete în beneficiul oamenilor de pe ambele maluri ale Prutului prin construirea de noi poduri la propriu și figurat”.

Viceprim-ministrul și ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu a declarat că urmează să fie construite și alte poduri peste Prut care să lege Rep. Moldova de România. Pe lângă cele de la Ungheni și Giurgiulești-Galați, construite și consolidate din bani românești, ar urma să fie construit și un pod la Leova care să lege cele două maluri de Prut.

Relația cu România este una specială și am început-o cu construirea podurilor fizice. Astăzi a fost aprobată hotărârea de guvern privind acordul de consolidare a podului peste Prut Giurgiulești-Galați. Pe acest pod a reînceput deja circulația. Acum acest pod e într-o stare mai bună și va fi folosit de cetățenii de pe ambele maluri ale Prutului. Săptămâna trecută a semnat un acord pentru construcția de pod Ungheni-Ungheni, acest pod va reduce cu cel puțin 40 de minute timpul de călătorie. Aceste poduri vor fi construite din bani oferiți de România”.

Vineri, la ședința comună a guvernelor va fi semnat și acordul de reducere a serviciilor de roaming dintre România și Rep. Moldova. Astfel, pentru apelurile efectuate în roaming din România în Rep. Moldova, tarifele vor scădea de cel puțin 10 ori. În timp ce pentru apelurile primite în roaming în România din Rep. Moldova nu va fi perceput un tarif.

Tags

Alte Noutati

LIVE: La minut
Meteo Chișinău
29,4
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:5,14 m/s
Wed
16
Thu
8
Fri
8
Sat
9
Sun
8
Arhivă Radio Chișinău