Natalia Gavrilița: Cetățenilor Republicii Moldova li s-a făcut dreptate

  • 27 Octombrie 2022 07:58
Natalia Gavrilița: Cetățenilor Republicii Moldova li s-a făcut dreptate

Includerea oligarhilor Vlad Plahotniuc și Ilan Șor în lista sancțiunilor aplicate de către Statele Unite ale Americii deschide calea pentru condamnarea definitivă a celor doi și confiscarea averilor lor. Este reacția premierului Natalia Gavrilița după ce ambasadorul american în Republica Moldova a anunțat că SUA aplică sancțiuni pentru 21 de persoane și entități juridice din Republica Moldova care au comis acte de corupție și au acționat în interesul Federației Ruse, notează IPN.

Sancțiunile aplicate de Statele Unite ale Americii pentru 21 de persoane și entități din Republica Moldova prevăd blocarea conturilor, interzicerea tranzacțiilor și interzicerea accesului pe teritoriul SUA. Premierul Natalia Gavrilița spune că este un prim pas pentru condamnarea oligarhilor implicați în furtul miliardului și celor care se fac vinovați de trădare de patrie acționând în favoarea Federației Ruse.

„Cetățenilor Republicii Moldova li s-a făcut dreptate. A fost anunțată lista a 21 de persoane și entități care au comis acte de corupție și interferență în alegeri care au adus prejudicii grave Republicii Moldova. Aceasta deschide calea ca oligarhii corupți să ajungă în instanțele de judecată, ca averile lor să fie confiscate și întoarse cetățenilor păgubiți. În listă îi regăsim pe Vlad Plahotniuc și Ilan Șor, primul – responsabil de corupție în proporții deosebit de mari. Al doilea este complice la acțiunile de subminare a statului de drept în beneficiul Federației Ruse”, a spus Natalia Gavrilița.

Natalia Gavrilița a menționat că Republica Moldova se bucură de sprijinul partenerilor externi, inclusiv pe aspectele de atragere la răspundere a marilor corupți. Potrivit ministrului Justiției, Ilan Șor, supus sancțiunilor internaționale, se află în statul Israel, iar Vlad Plahotniuc s-ar afla în Cipru de Nord.

„Actul Magnițchi este acel document aplicabil la nivel global care sancționează oficiali ce au încălcat grav drepturile omului, înghețându-le bunurile, interzicându-le intrarea în SUA și nu doar. În lista sancțiunilor sunt mai multe personaje care au încercat să falsifice alegerile municipale, prezidențiale, parlamentare, inclusiv unele grupuri de inițiativă pentru constituirea de partide chipurile de sorginte proeuropeană, dar care au fost finanțate de Serviciile Secrete din Rusia. Decizia Guvernului SUA este o recunoaștere a faptului că Plahoniuc și Șor sunt declarați infractori de scară internațională”, a spus Sergiu Litvinenco.

În comunicatul Ambasadei SUA se menționează că Rusia a încercat să-și promoveze propriile interese prin furnizarea de finanțare ilegală – inclusiv fonduri alocate pentru mită și fraudă electorală – pentru a sprijini activitatea politică pro-Kremlin în Republica Moldova.

„Pe lista persoanelor sancționate sunt menționați și cei care au beneficiat de ajutor financiar ilegal în timpul campaniilor electorale, ajutor care, de fapt, fură votul veridic al cetățenilor, Igor Dodon și Mișcarea Alternativa Națională”, a mai spus premierul Natalia Gavrilița.

Potrivit ministrului Justiției, aplicarea sancțiunilor SUA la adresa deputatului fugar Ilan Șor determină necesitatea examinării scoaterii formațiunii Șor în afara legii.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Fonograful de vineri cu Victor Buruiana
Meteo Chișinău
21,24
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:12,86 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău