Natalia Gavrilița: Bugetul de stat este nerealist, iar sursele de finanțare planificate riscă să vândă activele statului

  • 05 Decembrie 2019 17:48
Natalia Gavrilița: Bugetul de stat este nerealist, iar sursele de finanțare planificate riscă să vândă activele statului

Bugetul de stat pentru 2020, votat în primă lectură de către deputații socialiști și democrați, este nerealist, iar sursele de finanțare planificate riscă să vândă activele statului și să îndatoreze cetățenii țării, atenționează fostul ministru al Finanțelor, Natalia Gavrilița.

„Problema, de fapt, cea mai mare a acestui buget și a acestui Guvern, de altfel, este că, contrar prevederilor Constituției, el prevede cheltuieli fără surse de finanțare. Acest Guvern a planificat resurse în volum de circa 2,5 miliarde de lei din partea Uniunii Europene, Băncii Mondiale, Fondul Monetar Internațional chiar dacă cunosc foarte bine că politicile incluse în buget se bat cap în cap cu condițiile agreate cu partenerii, inclusiv, ce țin de sistemul de pensii, de demonopolizarea unor piețe importante cum ar fi piața gazelor naturale.

Acest Guvern caută cu disperare alte resurse de finanțare, mult mai incerte și mai scumpe. De exemplu, bugetul include un împrumut din partea Federației Ruse despre care chiar premierul Chicu a declarat că nu există și nu este agreat. Care vor fi costurile acestui împrumut care, deocamdată, este virtual?”

În bugetul pentru anul 2020 au fost incluse 700 de milioane de lei din privatizări. În opinia Nataliei Gavrilița, acest lucru reprezintă o încercare a Guvernului de a ceda din activele statului în schimbul împrumuturilor externe.

Fostul ministrul al Finanțelor a atenționat  și asupra riscului pe care îl comportă intenția Guvernului de a se împrumuta cu două miliarde de lei de la băncile comerciale. Această sumă record va micșora considerabil banii disponibili pentru întreprinderile mici și mijlocii, susține Natalia Gavrilița.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE
Meteo Chișinău
12,74
Cer senin
Umiditate:73 %
Vint:2,06 m/s
Fri
18
Sat
15
Sun
15
Mon
18
Tue
18
Arhivă Radio Chișinău