Natalia Gavrilița admite că prețul la energia electrică ar putea crește din nou: „Cu cât mai mult vom economisi, cu atât tariful va fi mai mic”

  • 04 Noiembrie 2022 11:12
Natalia Gavrilița admite că prețul la energia electrică ar putea crește din nou: „Cu cât mai mult vom economisi, cu atât tariful va fi mai mic”

Energia electrică s-ar putea scumpi, în curând, din nou. Se întâmplă după ce, din 1 noiembrie, Centrala de la Cuciurgan a sistat furnizarea energiei electrice către malul drept al Nistrului, Republica Moldova fiind nevoită să-și suplinească deficitul de pe piețe externe, inclusiv România, la un preț mai mare. O declarație în acest sens a fost făcută de prim-ministra Natalia Gavrilița în cadrul unei „Ediții Speciale” la Radio Moldova. Șefa Guvernului a venit cu un apel repetat către autorități, îndemnându-i să economisească resursele energetice. Potrivit ei, de modul în care moldovenii vor economisi, va depinde și tariful care va fi aplicat ulterior în facturi.

Un preț pe care oamenii nu și-l vor putea permite – este unul dintre cele „mai sumbre” scenarii elaborate de guvernare în contextul crizei energetice prin care trece țara noastră. Prim-ministra Natalia Gavrilița admite că un nou val de scumpiri ar putea avea loc în curând în țara noastră, după ce Centrala de la Cuciurgan și-a sistat livrările de energie electrică către malul drept al Nistrului, iar Gazprom a redus cu 50 la sută livrările de gaze naturale în Republica Moldova. Deși a evitat să spună la cât ar putea ajunge tariful la energia electrică dacă Centrala de la Cuciurgan nu va relua livrările către Chișinău, premierul a precizat că acesta nu va depăși suma de 10 lei/kWh, scrie TRM.md.

„Îndemnăm pe toată lumea să economisească, or acest lucru contează nu doar pentru buzunarul întreprinderilor, a familiilor, dar și pentru cât de mult va crește tariful pe viitor. (…) Cu cât mai mult vom economisi, cu atât mai mic va fi tariful și cu atât mai puțin va cheltui statul pentru compensații”, a declarat șefa Executivului.  

Potrivit prim-ministrei, Guvernul de la Chișinău continuă să negocieze reluarea livrărilor de energie electrică de la Centrala Termoelectrică de la Cuciurgan. O eventuală înțelegere, însă, spune premierul țării, trebuie să țină cont întâi de toate de interesul cetățenilor: „Sunt mereu deschisă să revenim la negocierea unor aspecte. Atunci însă când vom considera că nu este o înțelegere în interesul cetățenilor, nu o vom face”, a precizat Natalia Gavrilița.

În contextul crizei prin care trece țara noastră în domeniul energiei electrice, premierul spune că, pe viitor, ar putea fi operate deconectări de la energia electrică în orele de vârf. Guvernul ia în considerare, de asemenea, ajustarea tarifului la energia electrică consumată în orele de vârf or, inclusiv, revenirea la învățământul online.

Amintim că Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a aprobat miercuri, 2 noiembrie, noi tarife la energia electrică, după mai puțin de o lună de la ultima majorare. Astfel, consumatorii din centrul și sudul Republicii Moldova vor achita 4,77 lei pentru un kWh, față de 3,15 de lei/kWh, iar cei din nord – 4,81 lei/kWh față de 3,21 de lei/kWh, cât achitau până acum. Noile tarife vor fi aplicate în factură începând cu 4 noiembrie, suma fiind indicată fără TVA.

De menționat că malul drept al Nistrului nu mai primește de marți energie electrică de la centrala de la Cuciurgan după ce autoritățile de la Chișinău și Tiraspol nu au reușit să ajungă la un compromis ca să semneze contractul de livrare a energiei electrice pentru luna noiembrie.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Știri Radio Chișinău
Meteo Chișinău
10,24
Ceață
Umiditate:100 %
Vint:0,51 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
15
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău