Natalia Gavrilița a ținut prelegeri la Academia din Varșovia și Colegiul Europei
-
09 Aprilie 2022 11:53
În cadrul vizitei oficiale din Varșovia, prim-ministra Natalia Gavrilița a ținut prelegeri la Academia de Studii Diplomatice și Est-Europene de la Universitatea din Varșovia și la Colegiul Europei. Vizita prim-ministrei la Colegiul Europei a coincis cu serbarea zilei naționale a Republicii Moldova. organizată de o studentă moldoveancă care își face studiile în Polonia.
Șefa Executivului de la Chișinău a vorbit în fața studenților și rectorilor despre pașii întreprinși de Guvern în vederea implementării Acordului de Asociere și succesul obținut odată cu semnarea cererii de aderare la Uniunea Europeană. Mandatul Guvernului Gavrilița potrivit prim-ministrei, este unul de o înaltă responsabilitate, orientat spre combaterea corupției, bună guvernare și dezvoltare economică.
„Pentru prima dată în ultimii 12 ani, atât Parlamentul, Președinția, cât și Guvernul sunt aliniate și conduc țara în aceeași direcție, una care reflectă voința majorității covârșitoare a poporului moldovenesc – de a fi parte din familia europeană. Chiar dacă ara noastră se confruntă cu o criză umanitară și economică fără precedent, suntem determinați să continuăm reforma inițiată în sectorul justiției, care înseamnă și o reformă socială, dar și una economică. Un sistem de justiție echitabil, independent și responsabil este fundamentul democrației”, a spus prim-ministra Gavrilița.
Totodată, șefa Cabinetului de miniștri a abordat subiectul crizei umanitare, izbucnite în țara noastră ca urmare a războiului din Ucraina. Natalia Gavrilița a vorbit despre mobilizarea extraordinară a societății, agenților economici, a partenerilor externi și despre reacția promptă a Guvernului în vederea gestionării și fluxului de refugiați ucraineni.
„Republica Moldova, la fel ca și Polonia a primit un număr record de cetățeni Ucraineni, care fug și în continuare din calea războiului. Condamnăm dur acțiunile care se petrec în țara vecină și optăm pentru pace și soluționarea conflictului pe cale diplomatică. Suntem recunoscători pentru susținerea oferită de partenerii noștri din Uniunea Europeană, care în aceste vremuri dificile, marcate de criză și incertitudine, dau dovadă de solidaritate și ne oferă mult sprijin. Asta înseamnă familie europeană”, a mai spus prim-ministra.
În urma prelegerilor, studenții ambelor Universități s-au interesat despre acțiunile concrete, întreprinse de Guvern, pentru depășirea crizei economie și umanitare, instalate în țara noastră. Unii au cerut prim-ministrei sfaturi despre calitățile profesionale și personale pe care ar trebui să le întrunească un bun demnitar de stat.