Natalia Gavrilița a avut un dialog cu autoritățile publice locale din raionul Telenești
-
02 Decembrie 2022 16:15
Aflată într-o vizită de lucru în nordul țării, prim-ministra Natalia Gavrilița s-a întâlnit cu autoritățile publice locale din raionul Telenești. În cadrul discuțiilor, au fost abordate mai multe subiecte de actualitate, soluțiile care ar putea fi aplicate pentru a depăși crizele existente, dar și proiectele economice cu impact major pe viitor.
Natalia Gavrilița a vorbit celor prezenți despre acțiunile întreprinse de Cabinetul de miniștri pentru a dezvolta toate localitățile și regiunile țării. Șefa Executivului s-a referit în mod special la gestionarea situației economice, menționând despre creșterile salariale planificate și mecanismul stabilit pentru aceasta: „Guvernul rămâne deschis și depune tot efortul, prin intermediul echipelor ministeriale, pentru a atrage investitorii străini, dar și pentru a proteja afacerile deja existente. Acest lucru va genera noi locuri de muncă, salarii bune și, evident, va duce la creșterea economiei locale și naționale. Iar asta va convinge oamenii să rămână în țară.”
Prim-ministra a subliniat și măsurile luate de Cabinetul de miniștri pentru a ajuta autoritățile publice locale să administreze bunurile pe care le dețin sau să rezolve problemele care împiedică dezvoltarea pe anumite domenii la nivel local.
„După cum știți deja, în ultimul an, am reușit să inițiem diverse programe eficiente, cel mai cunoscut fiind Satul European. Apoi, putem vorbi despre gospodăriile țărănești și radierea lor din registre, despre Legea privind regimul bazinelor de apă, problema privind cotele valorice, despre taxa pentru utilizarea drumurilor și eliminarea plafoanelor pentru taxele locale. Pentru că și-au demonstrat eficiența, intenționăm să mai deschidem încă 60 de Centre Unice de Prestare a serviciilor publice, astfel încât cetățenii să poată accesa serviciile digitale cât mai aproape de casă”, a subliniat Natalia Gavrilița.
Cei 31 de primari din localitățile raionului Telenești, prezenți la ședință, au enunțat dificultățile pe care le confruntă de mai mulți ani, cum ar fi: reparația drumurilor care leagă satele între ele, schimbarea destinației edificiilor neutilizate sau gestionarea deșeurilor. De asemenea, s-a discutat despre reforma administrației publice locale, precum și despre executarea bugetelor, mai ales a celor obținute din finanțare externă, se arată în comunicat.