Natalia Gavrilița: „Republica Moldova tinde să ofere condiții mai competitive pentru mediul de afaceri și de investiții”

  • 15 Septembrie 2022 13:43
Natalia Gavrilița: „Republica Moldova tinde să ofere condiții mai competitive pentru mediul de afaceri și de investiții”

Republica Moldova tinde să ofere condiții mai competitive pentru mediul de afaceri și de investiții, chiar dacă se confruntă cu mai multe crize, a declarat premierul Natalia Gavriliță în deschiderea evenimentului „Moldova Business Week 2022”.

„În ultimii doi ani am reușit să atragem mai multe proiecte investiționale din țări ca: Belgia, Turcia, Marea Britanie, SUA. Astăzi Moldova are semnate 44 de acorduri de liber schimb, activează șapte zone economice libere, opt parcuri industriale și 16 platforme industriale multifuncționale.

Vă promit că vom tinde să oferim condiții mai competitive pentru business. Chiar dacă ne confruntăm cu mai multe crize noi vom continua”, a declarat Natalia Gavrilița.

În acest an criza este tot mai mare și chiar dacă inflația crește, Guvernul adoptă hotărâri pentru a face față riscurilor, a mai spus Natalia Gavriliță.

În prima jumătate a acestui an în pofida crizei, comerțul extern a crescut cu circa 54%. Cu toate acestea, prin tot ceea ce facem contribuim la pace, stabilitate și creștere de țară. Rata inflației a crescut enorm. Guvernul a adoptat o hotărâre prin care rezervele de stat vor fi completate cu cărbune în contextual riscurilor existente în privința securității aprovizionării Republicii Moldova cu energie electrică și gaz natural”, transmite Natalia Gavriliță.

De asemenea, procurăm procură în calitate de resurse alternative. Reducem împreună consumul de energie și procurăm rezerve strategice de gaze naturale”, spune Natalia Gavrilița.

Directorul Agenției de Investiții din Moldova, Marin Ciobanu, s-a referit la strategiile potrivite pentru a crește vizibilitatea Rep. Moldova. În acest sens, el a atras atenție asupra necesității de a investi în educație:

„Avem copii talentați! Vom investi mult în educație pentru că fără forță de muncă calificată nu poți atrage investiții. Dacă nu oferi oportunități tinerilor, ei pleacă peste hotare. De aceea, ușa la agenția de investiții este mereu deschisă și veți avea tot suportul pentru a realiza cu succes proiecte investiționale la noi în țară”, a declarat Marin Ciobanu.

Potrivit organizatorilor, evenimentul are scopul de a identifica cele mai bune oportunități și soluții pentru repoziționarea Republicii Moldova la nivel internațional. Cu ajutorul acestor activități, vor putea fi identificate strategiile potrivite pentru a crește vizibilitatea Republicii Moldova, astfel încât să devină o destinație atractivă pentru a investi și a dezvolta afaceri.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Muzică
Meteo Chișinău
8,29
Cer senin
Umiditate:80 %
Vint:3,09 m/s
Sat
15
Sun
15
Mon
17
Tue
16
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău