NASA // VIDEO: O lună a lui Jupiter, ar putea găzdui viață

  • 30 Septembrie 2016 04:49
NASA // VIDEO: O lună a lui Jupiter, ar putea găzdui viață

Europa, satelitul lui Jupiter, găzduiește un ocean sub stratul de gheață, iar vapori de apă erup la suprafață, a anunțat de la NASA astronomul Wiliam Sparks, în cadrul unei teleconferințe de presă.

Acest lucru înseamnă că acolo ar putea exista viață extraterestră. Descoperirea a fost făcută în 2013, dar astronomilor le-au luat trei ani pentru a o confirma și face cecetări.

William Sparks a afirmat că Europa este al doilea cel mai apropiat satelit al lui Jupiter, care orbitează planeta o dată la trei zile. ,,Am obținut 10 imagini cu Europa în timp ce orbita prin fața lui Jupiter" a declarat Sparks.
 
Observațiile, făcute cu ajutorul telescopului Hubble, au dezvăluit descoperirea unor vapori la suprafață care ar putea dovedi existența unui ocean sub stratul de gheață. 
 
Brithney Schmidt, profesor în cadrul School of Earth and Atmospheric Science din cadrul Institutului de Tehnologie din Atlanta, a declarat că satelitul Europa a fost măsurat, dimensiunea sa fiind  asemănătoare cu cea a Lunii noastre. În unele zone, gheața este crăpată, majoritatea planetei fiind acoperită de culmi. ,,Va fi foarte dificil să penetrăm gheața pentru a ajunge la apă,'' a declarat aceasta. Aburul i-ar putea ajuta pe cercetători să analizeze compoziția de sub stratul de gheață, fără a fi nevoiți să-l perforeze.
 
Jennifer Wiserman, cercetătorul din cadrul proiectului Hubble de la NASA Goddard Space Flight Center din Maryland, afirmă că Hubble a fost singurul care a reușit să cerceteze Jupiter și Europa la acest nivel. Cu ajutorul razelor UV, au fost descoperiți vaporii de apă pe suprafața Europei. ,,Suntem entuziasmați la gândul că vom utiliza telescopul spațial James Webb ce se va lansa în 2018. Acesta va studia mult mai detaliat aburii degajați de satelitul Europa. Suntem extrem de interesați de planete cu caracteristicile asemănătoare cu cele ale Terrei''.  Deși descoperirea vaporilor a fost realizată în 2013, unul dintre cercetători a declarat: ,,A fost nevoie de multă munca pentru a procesa imaginile. După toată munca am reușit să obținem rezultate. Nu este ca și cum ai realiza o poză, iți trebuie multă pregătire''.
 
''Cantitatea de material ce ar fi produs vapori la nivelul pe care l-am văzut ar putea fi de ordinul milioanelor de kilograme,'' a declarat William Sparks.  Fiecare instrument de pe sondă analizează aburul de pe suprafața satelitului Europa. Există o mulțime de ipoteze ce pot explica prezența apei pe Europa.
 
Printre instrumentele pe care cercetătorii le-au utilizat pentru analizarea Europei se numără razele ultraviolete, instrumente termosensibile și instrumente compoziționale precum Cassini, ce poate zbura prin ceață și poate analiza compoziția aburului. Cercetătorii au afirmat  că încă nu sunt siguri dacă aburul provine din evaporarea apei de sub stratul înghețat al Lunii lui Jupiter.
 
Vaporii nu sunt neapărați așezați în zona polilor, aceștia au apărut și dispărut, mult mai des au fost prezenți în zona Ecuatorului. ,,Credem că vaporul este realizat din hidrogen și oxigen, dar mai multe cercetări ne vor dezvălui dacă este vorba de vapori de apă sau nu,'' a declarat unul dintre cercetători.
 
Cercetătorii trebuie să investigheze în continuarea existența vaporilor pentru a fi siguri că substanțele din care sunt alcătuiți pot susține viață extraterestră.

Descoperirea a fost realizată prin intermediul imaginilor înregistrate de telescopul spațial Hubble.

În cadrul teleconferinței au participat Paul Hertz, director al Diviziei de Astrofizică din cadrul sediului NASA din Washington, Wiliam Sparks, astronom din cadrul Institutului de Știință din Baltimore, Brithney Schmidt, profesor în cadrul School of Earth and Atmospheric Science din cadrul Institutului de Tehnologie din Atlanta, și Jennifer Wiserman, cercetătorul din cadrul proiectului Hubble de la NASA Goddard Space Flight Center din Maryland.

Astrobiologii au afirmat cu mult timp înainte că Europa ar putea susține viață extraterestră. În cadrul poveștii din 2001 ,,A space Odyssey'', Arthur C. Clarke afirma că Europa este satelitul lui Jupiter cu un diametru de 3.100 de kilometri ce ar putea avea un ocean lichid sub suprafața sa înghețată. De asemenea, astrononii consideră că oceanul subteran se află în legătură cu mantaua stâncoasă, iar prin contactul acestora s-ar putea produce o reacție chimică prin care se poate crea viață. 

Cel mai interesant aspect este dat de faptul că cercetătorii care controlează sonda Juno nu vor să o lase să se prăbușească pe satelit după încheierea misiunii, precum s-a întâmplat în alte cazuri, deoarece nu doresc să contamineze luna lui Jupiter. 

Sursa: Wattsup with That / descopera.ro

Tags

Alte Noutati

LIVE: Matinal cu Victoria Cușnir și Sergiu Scânteian
Meteo Chișinău
19,4
Cer senin
Umiditate:41 %
Vint:5,66 m/s
Sat
16
Sun
17
Mon
19
Tue
16
Wed
13
Arhivă Radio Chișinău