NASA va testa un robot în Antarctica pentru misiunea de a găsi dovezi de viață extraterestră pe o lună a lui Jupiter

  • 19 Noiembrie 2019 10:37
NASA va testa un robot în Antarctica pentru misiunea de a găsi dovezi de viață extraterestră pe o lună a lui Jupiter

NASA va testa un robot care se va deplasa sub gheață în viitoarea vară australă din Antarctica, pentru a-l utiliza în 2025 într-o misiune de a găsi dovezi de viață extraterestră pe o lună a lui Jupiter, relatează EFE.

Robotul autonom, de un metru lungime, care este capabil să opereze în apă, dispune de rute independente ce îi permit să se deplaseze pe sub gheață, a informat marți Divizia Australiană Antarctica (AAD) într-un comunicat.

Robotul este capabil 'să se fixeze pe stratul inferior al gheții și să se miște cu ajutorul roților, astfel încât se poate apropia de stratul dintre gheață și apă pentru a efectua măsurători sensibile', a explicat Andy Klesh, de la Jet Propulsion Laboratory al NASA într-un comunicat.

De asemenea, robotul care va fi testat în Antarctica în jurul stației australiene Casey timp de trei săptămâni ar putea rămâne, asemeni unui submarin, instalat perioade de lungi de timp într-un singur loc pentru a economisi energie.

NASA preconizează să ajungă pe Jupiter în 2025 pentru a cerceta una dintre lunile sale înghețate, Europa, unde se crede că există mari posibilități să găsească dovezi ale vieții extraterestre în Sistemul Solar.

'Misiunea Galileo a NASA pe Jupiter de la sfârșitul anului 1990 a investigat lunile acestei planete, inclusiv Europa. Au fost găsite dovezi ale unui ocean sărat aflat sub stratul gros de gheață al Europei, precum și un fund oceanic stâncos', a declarat Kevin Hand, cercetător al NASA.

'Acest ocean sărat ar putea avea cantitatea dublă de apă a Terrei și dispune de toate ingredientele necesare pentru a dezvolta în interior organisme simple de viață', a precizat expertul de la Jet Propulsion Laboratory într-un comunicat.

Pe luna Europa, NASA va trebui să sfredelaescă între 10 și 20 de kilometri de gheață înainte de a putea ajunge la apă, o problemă care încă nu a fost rezolvată, transmite AGERPRES.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
18,85
Nori împrăștiați
Umiditate:86 %
Vint:5,14 m/s
Fri
23
Sat
23
Sun
23
Mon
19
Tue
19
Arhivă Radio Chișinău