NASA va renunța să mai folosească denumiri considerate ''rasiste'' pentru obiectele cosmice

  • 13 August 19:17
NASA va renunța să mai folosească denumiri considerate ''rasiste'' pentru obiectele cosmice

NASA demonstrează că aderă la noile precepte de corectitudine politică și anunță că va renunța să mai folosească anumite denumiri care pot fi considerate drept "rasiste" pentru obiectele astronomice, transmite joi Live Science.

Pletora de observatoare spațiale aparținând NASA a adunat de-a lungul anilor imagini uluitoare ale unor obiecte cosmice aflate la distanțe foarte mari, ce au primit nume de catalog oficiale din partea Uniunii Astronomice Internaționale, denumiri formate din litere și cifre. Pentru că aceste denumiri sunt greu de reținut, NASA a apelat la imaginația angajaților care au venit cu denumiri neoficiale pentru numeroase obiecte cosmice, porecle care au și avantajul de a atrage atenția publicului larg, scrie Agerpres.

Spre exemplu, susține Live Science, indigenii din zona arctică au criticat de ani de zile folosirea cuvântului "Eskimo" pentru că acesta are rădăcini rasiste. Și, din nefericire, NASA a ales acest termen pentru a denumi neoficial nebuloasa planetară NGC 2392.

"Cuvântul 'Eskimo' este considerat un termen colonial cu o istorie rasistă, impus indigenilor din regiunile arctice. NASA a luat decizia de a renunța la această denumire din documentele sale oficiale", conform unui comunicat dat publicității la 5 august de Biroul pentru Diversitate și Oportunități Egale al NASA (ODEO). Nu este clar, mai notează Live Science, care au fost criticile sau eventualele discuții care au dus la luarea acestei decizii.

În plus, "NASA nu va mai folosi nici sintagma 'galaxii gemene siameze' pentru a se referi la galaxiile NGC 4567 și NGC 4568, o pereche de galaxii spirale, aflate în roiul galactic Virgo (Fecioara). În continuare, NASA va folosi doar denumirile oficiale, stabilite de Uniunea Astronomică Internațională, în toate cazurile în care denumirile neoficiale sunt considerate nepotrivite".

"Susțin decizia de reevaluare a numelor pe care le folosim cu privire la obiectele astronomice", a declarat administratorul asociat al NASA pentru misiuni științifice, Thomas Zurbuchen. "Obiectivul nostru este ca toate denumirile să corespundă valorilor noastre de diversitate și incluziune și vom acționa în mod proactiv în cadrul comunității științifice pentru a ne asigura de acest lucru. Știința este pentru toată lumea și toate fațetele muncii noastre trebuie să reflecte aceste valori".

Deși nu este clar care vor fi pașii următori ai NASA pentru a preîntâmpina folosirea unui limbaj neadecvat, agenția precizează în comunicat că "examinează modul în care este folosită terminologia neoficială pentru obiecte cosmice în cadrul angajamentului său pentru diversitate, echitate și incluziune". Agenția a mai adăugat că va colabora cu experți în diversitate, incluziune și echitate pentru a primi îndrumare în acest sens.

Pe site-ul ODEO pot fi consultate Programe Speciale pentru comunitățile marginalizate istoric în funcție de rasă, gen și orientare sexuală. De asemenea, este dedicată o pagină Programului Anti-Hărțuire al NASA. Dar acest site nu este ferit de "inconsistență", mai notează Live Science, în condițiile în care principala fotografie-banner pentru site-ul ODEO prezintă primii astronauți din cadrul Programului de zboruri comerciale cu echipaj uman, un grup de 9 persoane, dintre care 6 sunt bărbați albi. De asemenea, pe pagina "Our Mission", la secțiunea "Valori", este trecut doar acronimul "TBD" (to be determined - în curs de determinare n.r.), transmite AGERPRES.

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Un pământ și două ceruri cu Ana Bantoș
Meteo Chișinău
17
Cer acoperit de nori
Umiditate:63 %
Vint:2,6 m/s
Thu
15
Fri
16
Sat
20
Sun
22
Mon
23

Curs oficial BNM 22 August 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.6967 -0.0000
USD 16.6356 -0.0000
RON 4.0711 -0.0000
UAH 0.6064 -0.0000
RUB 0.2255 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău