NASA: Un producător de metale a falsificat niște teste; două lansări de sateliți au eșuat

  • 02 Mai 2019 11:18
NASA: Un producător de metale a falsificat niște teste; două lansări de sateliți au eșuat

Falsificarea rezultatelor unor teste de către un producător de metale a provocat pierderi de peste 700 de milioane de dolari și eșecul a două misiuni de lansare de sateliți, potrivit unei investigații efectuate de NASA, transmite Bloomberg.

Frauda a fost făcută de o companie din Oregon numită Sapa Profiles, care a falsificat mii de certificate de calitate pentru componente din aluminiu, pe parcursul a 19 ani, pentru sute de clienți, între care și NASA.

Componentele neconforme au fost utilizate la fabricarea Taurus XL, o rachetă care ar fi trebuit să plaseze sateliți pentru studierea climei Pămândului, în timpul unor misiuni din perioada 2009-2011.

O capsulă a vehiculului de lansare, care transporta satelitul, nu s-a deschis complet, provocând eșecul lansării, potrivit unui comunicat al NASA.

„Când rezultatele testelor sunt modificate, iar certificarea este falsă, misiunea eșuează”, a declarat Jim Norman, director pentru servicii de lansare la NASA, în Washington. El a adăugat că ani de zile de cercetări științifice au fost pierdute din cauza acestei fraude.

Informațiile referitoare la eșuarea lansărilor au apărut la o săptămână după ce Norsk Hydro ASA, actuala companie-mamă a Sapa, a acceptat să plătească 46 de milioane de dolari către NASA, Departamentul de Apărare și alte părți, pentru a renunța la acuzații și la pretențiile civile legate de fraudă.

Compania a recunoscut că angajați ai săi au falsificat rezultatele testelor legate de rezistența metalului și siguranța sub presiune a acestuia. Frauda a avut loc în perioada 1996-2015.

Sapa Profiles, cunoscută în prezent sub numele de Hydro Extrusion Portland, a aceeptat să își recunoască vinovăția pentru fraudă poștală și nu va mai avea dreptul să obțină contracte din partea guvernului federal al Statelor Unite.

„Lăcomia corporativă și personală au perpetuat această fraudă împotriva guvernului și altor clienți privați, iar această hotărâre face răspunzătoare aceste companii pentru răul provocat de acțiunile lor”, a declarat Brian Benczkowski, procuror general adjunct al secției penale din cadrul Departamentului de Justiție, într-un comunicat.

Un purtător de cuvânt al Norsk Hydro a declarat că acest caz a fost închis.

sursa: digi24

 

Tags

Alte Noutati

LIVE: Istoria la pachet cu Gheorghe Cojocaru
Meteo Chișinău
18
Nori împrăștiați
Umiditate:55 %
Vint:9,8 m/s
Sun
15
Mon
15
Tue
9
Wed
13
Thu
15

Curs oficial BNM 30 Mai 2020

MDL RATĂ TREND
EUR 19.4009 -0.0000
USD 17.6277 -0.0000
RON 4.0060 -0.0000
UAH 0.6555 -0.0000
RUB 0.2486 -0.0000
Arhivă Radio Chișinău