NASA speră că roverul Perseverance a reușit să colecteze un eșantion de rocă din scoarța marțiană

  • 03 Septembrie 2021 10:17
NASA speră că roverul Perseverance a reușit să colecteze un eșantion de rocă din scoarța marțiană

După un prim eșec, roverul Perseverance, trimis de NASA pe Marte, pare că a reușit să preleveze un eșantion dintr-o rocă marțiană, principala etapă a misiunii sale pe "Planeta Roșie", a anunțat joi agenția spațială americană, citată de AFP.

„Datele trimise în seara zilei de 1 septembrie de roverul Perseverance indică faptul că echipa coordonatoare și-a atins obiectivul de a preleva eșantioane din scoarța planetei Marte", au explicat inginerii de la NASA într-un comunicat.

Cu toate acestea, incertitudinea persistă: imaginile inițiale arată într-adevăr un eșantion intact în tubul de colectare, dar imaginile suplimentare s-au dovedit a fi neconcludente, din cauza luminozității reduse.

„Chiar dacă echipa misiunii Perseverance este încrezătoare în faptul că eșantionul se află în tubul de colectare, fotografiile care vor fi realizate cu o luminozitate mai bună ne vor confirma prezența acestuia" până sâmbătă, au explicat specialiștii de la NASA.

NASA a ales pentru această etapă a misiunii sale o rocă de dimensiunea unei mape, denumită "Rochette".

Perseverance a eșuat în timpul primei sale tentative de prelevare a unui fragment dintr-o rocă marțiană, în luna august.

Roverul american, care are dimensiunile unui automobil de tip SUV, a asolizat în data de 18 februarie în craterul marțian Jezero, despre care oamenii de știință cred că ar fi fost acoperit de un lac adânc în urmă cu 3,5 miliarde de ani. Acel mediu umed ar fi putut crea condițiile necesare pentru susținerea unor forme de viață extraterestre.

Obiectivul roverului american este acela de a căuta semne ale unor forme de viață străvechi, precum urmele lăsate de organisme microbiene fosilizate în roci, precum și o mai bună înțelegere a geologiei planetei Marte.

NASA prevede organizarea unei alte misiuni, pentru a aduce aproximativ 30 de eșantioane de roci marțiene pe Terra, în jurul anilor 2030, pentru ca acestea să fie analizate de instrumente mult mai sofisticate decât cele care pot fi transportate pe Marte la ora actuală. 

Tags

Alte Noutati

LIVE: BIZNEWS cu Corneliu Rusnac
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:28 %
Vint:11,32 m/s
Sat
16
Sun
16
Mon
20
Tue
18
Wed
14
Arhivă Radio Chișinău