NASA publică o fotografie cu posibilul crater format în urma impactului sondei selenare rusești Luna-25

  • 01 Septembrie 2023 18:54
NASA publică o fotografie cu posibilul crater format în urma impactului sondei selenare rusești Luna-25

NASA a publicat joi o imagine a unui nou crater pe Lună, cel mai probabil format în urma impactului sondei rusești Luna-25, care s-a prăbușit pe suprafața lunară în urmă cu aproximativ două săptămâni, relatează AFP.

Fotografia a fost făcută de sonda LRO (Lunar Reconnaissance Orbiter), aflată pe orbită în jurul satelitului natural al Pământului din 2009.

Echipele agenției spațiale americane au comparat fotografiile realizate înainte și după momentul impactului și au observat "un nou crater mic", se arată într-un comunicat publicat de NASA.

"Are diametrul de aproximativ 10 metri", a spus NASA, și se află la "circa 400 de kilometri de locul de aterizare prevăzut pentru Luna-25".

Agenția spațială americană a precizat că a transmis comenzi sondei LRO pentru a observa zona comunicată de agenția spațială rusă Roscosmos ca fiind locul estimat al prăbușirii Luna-25.

Deoarece craterul este "aproape de punctul de impact estimat al sondei Luna-25", echipele NASA "consideră că este probabil rezultatul acestei misiuni și nu al unui proiectil natural".

La aproape 50 de ani de la ultima misiune selenară de succes a Moscovei, sonda Luna-25, care cântărea aproape 800 de kilograme, s-a prăbușit pe suprafața Lunii pe 19 august, după o manevră orbitală eșuată, un eveniment considerat în străinătate drept o lovitură majoră pentru programul spațial rusesc.

Câteva zile mai târziu, India a devenit prima țară care a reușit să aselenizeze o sondă spațială în apropierea Polului Sud al Lunii, o zonă neexplorată, aflată în prezent în centrul atenției datorită prezenței apei sub formă de gheață.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Sinteza săptămânii cu Vasile State
Meteo Chișinău
20,24
Cer senin
Umiditate:40 %
Vint:3,09 m/s
Mon
15
Tue
15
Wed
14
Thu
17
Fri
17
Arhivă Radio Chișinău