NASA | O explozie recentă a unui meteorit a degajat de zece ori mai multă energie decât bomba de la Hiroshima

  • 18 Martie 2019 15:45
NASA | O explozie recentă a unui meteorit a degajat de zece ori mai multă energie decât bomba de la Hiroshima

Recenta explozie a unui meteorit deasupra Mării Bering a degajat de zece ori mai multă energie decât bomba atomică de la Hiroshima, spun specialiștii de la NASA, fiind primul fenomen de acest tip de o asemenea amploare înregistrat din 2013 și al doilea cel mai mare din ultimii 30 de ani, potrivit Mediafax.

Pe 15 februarie 2013, un meteorit cu un diametru de 17 metri și o greutate de peste 10.000 de tone la intrarea în atmosferă, a explodat deasupra Munților Ural cu o forță de 33 de ori mai mare decât aceea a bombei de la Hiroshima, potrivit datelor NASA. Incidentul a fost cel mai violent contact cu un meteorit din ultimul secol, provocând pagube materiale semnificative în Celiabinsk, capitala regiunii. Incidentul a lăsat în urmă peste 1.400 de răniți, iar aproximativ 4.000 de imobile au fost avariate.

Totuși, spre deosebire de explozia meteoritului de la Celiabinsk, care a putut fi surprinsă de posturi de televiziune și de oameni obișnuiți cu ajutorul telefoanelor mobile și camerelor video, cea din decembrie 2018 a trecut neobservată pentru că a avut loc într-o zonă izolată.

Specialiștii de la NASA au primit informațiile despre noua explozie de la cei care monitorizează sateliții militari americani.

Lindley Johnson, specialist al NASA, a declarat pentru BBC News că o explozie de acest tip se poate produce doar de două-trei ori într-un secol.

Analizele specialiștilor au stabilit că meteoritul a avut un diametru de câțiva metri, a intrat în atmosfera Terrei cu o viteză de 72.000 de metri pe oră și a explodat la o înălțime de aproape 26 de kilometri. Explozia a degajat o energie mai mică decât cea de la Celiabinsk, cu 60%, potrivit NASA.

Evenimentul le-a reamintit specialiștilor că, în ciuda unor programe de monitorizare a obiectelor cosmice care pot deveni o amenințare pentru Terra, meteoriți de dimensiuni considerabile pot ajunge în atmosfera planetei fără a fi observați.

Specialiștii NASA și-au propus ca, până în 2020, să identifice 90% dintre asteroizii de mari dimensiuni - peste 140 de metri - care ajung în apropierea Terrei, dar ar putea avea nevoie de 30 de ani pentru a realiza acest lucru.

Cea mai puternică explozie a unui meteorit înregistrată în timpurile moderne a avut loc în 1908, în Tunguska, o regiune din Siberia. Se estimează că 80 de milioane de copaci, dintr-o zonă de aproape 200 de kilometri pătrați, au fost atunci puși la pământ.

Sursa: Mediafax

Tags

Alte Noutati

LIVE: Radiojurnal București
Meteo Chișinău
23,29
Câțiva nori
Umiditate:44 %
Vint:6,17 m/s
Fri
10
Sat
12
Sun
14
Mon
14
Tue
14
Arhivă Radio Chișinău