NASA lansat în premieră o sondă către un asteroid metalic

  • 13 Octombrie 2023 17:49
NASA lansat în premieră o sondă către un asteroid metalic

NASA a lansat o sondă către Psyche și va fi pentru prima oară când omenirea explorează un asteroid metalic. Sonda are de parcurs 3,5 miliarde de km și ar trebui să ajungă la Psyche în 2029, urmând să-l studieze încă doi ani și două luni. Sonda NASA se va apropia la 75 km de asteroid și va încerca să răspundă la o mulțime de întrebări despre un tip de corp ceresc super-special, scrie hotnews.ro.

Lansarea este programată pentru ora 17.19, cu o rachetă Falcon Heavy a SpaceX, de la Complex 39A Kennedy Space Center, din Florida (ora locală 10.19).

La 62 de minute după lansare, sonda Psyche se va desprinde de rachetă și își va continua singură drumul de șase ani, planul fiind să ajungă la Psyche în vara lui 2029, ajutându-se și de un impuls gravitațional pe care îl va primi de la planeta Marte, în 2026.

Misiunea va continua până spre toamna lui 2031. Asteroidul se află între orbitele lui Marte și Jupiter, în uriașa zonă numită centura de asteroizi. La 8 minute de la lansare, cele două boostere ale rachetei ar trebui să revină la Cape Canaveral Space Force Station, pentru a putea fi refolosite și la alte misiuni.

Sonda va analiza asteroidul timp de 26 de luni, dar nu va asoliza pe el și nici NU va încerca să ia mostre. Asteroidul va fi analizat de sonda spațială cu unde radio, cu raze gama, cu spectrometre și cu aparate de „multispectral imaging”.

Psyche ar putea fi în mare parte format din metale, ar putea însă conține și zone de vid sau ar putea fi un amestec de rocă și metal. Tocmai pentru că nu știm la ce să ne așteptăm, misiunea este cu atât mai valoroasă și mai interesantă.

NASA a dat în 2017 undă verde acestei misiuni ale cărei costuri au trecut de un miliard de dolari și au existat amânări, pentru că se spera că lansarea va putea fi posibilă în toamna lui 2022, însă au fost probleme de software și au apărut și erori la teste.

Apoi a fost stabilită data de 5 octombrie, dar din cauza unor probleme tehnice s-a decis o nouă încercare pe 12 octombrie, însă vremea nu a fost bună joi.

Sonda spațială lansată acum este tot Psyche, iar partea principală, unde se găsesc instrumentele, este cam cât un microbuz. Cu panourile solare extinse are dimensiuni apropiate de ale unui teren de tenis (25 de metri lungime și 7 metri lățime).

Continuarea aici.

Tags

Alte Noutati

LIVE: Cadre sonore cu Andrei Mîțu
Meteo Chișinău
22,18
Cer senin
Umiditate:26 %
Vint:6,17 m/s
Wed
15
Thu
17
Fri
18
Sat
17
Sun
16
Arhivă Radio Chișinău